Impresii, articole, review-uri despre acest telefon mobil se găsesc cu sutele. A apărut prin Mai 2009 și de atunci a fost testat de mulți alții. Eu nu o să fac același lucru ci, în schimb, voi vorbi despre un singur ‘feature’ pe care acest telefon mobil îl are (și multe altele nu).

Music recognision

Deși acest telefon mobil nu vine cu vreunul din complexele sisteme de operare disponibile pentru smartphone-uri (Windows Mobile, Palm OS, Symbian, Android etc), ci doar cu unul standard, proprietar aplicația aceasta este foarte utilă și destul de eficientă. Pentru accesare, Meniu -> Music -> Music recognision. (Atenție, aplicația are nevoie de acces la internet).

Ce face ea? Înregistrează 10 secunde dintr-o melodie, se conectează la o bază de date și pe baza analizei făcute îți returnează numele artistului, numele melodiei și eventual o poză a albumului dacă e disponibilă.

Aplicația nici nu necesită vreun sistem audio complex pentru a identifica corect melodia. Am testat-o la boxele standard ale unui laptop și nu a avut probleme deloc. Ba chiar am făcut live streaming la un post de radio (care transmit melodiile la o calitate mai mică) și s-a descurcat la fel de bine.

Dar cât de bine funcționează?

Pot spune că, surprinzător identifică corect o varietate largă de melodii. Am încercat unele populare de la artiști cunoscuți precum Michael Jackson sau Bon Jovi unde rezultate au fost corecte și întregi. Apoi la radio, melodia era One de Jay Ko Feat. Anya. Personal, habar nu aveam, însă aplicația identificat corect mai puțin coperta albumului (care e posibil să nici nu existe). După aceea am trecut chiar și la artiști mai puțini cunoscuți dar nici acolo nu am fost dezamăgit ( a identificat melodia Noisia – Machine Gun ). Desigur au fost și melodii la care nu a afișat nici un răspuns (e drept, artistul respectiv nici nu avea o casă de discuri ).

Cum se descurcă pe plan local? Adică cât de folositoare e aplicația și pentru melodiile românești?

Din păcate nu pot da un răspuns foarte clar din cauza lipsei de timp  – nu am avut timp efectiv și pentru melodii românești. A identificat corect Voltaj – Vara trecută (deși din a doua încercare când am înregistrat refrenul și nu partea de început) dar nu a identificat Holograf – Romeo și Julieta nici după mai multe încercări.

Sper să mai am ocazia să încerc și pe o gamă mai mare de melodii însă un lucru e sigur: dacă ascultați o melodie la radio și nu știți cine sau ce cântă, această aplicație ajută foarte mult!