Desi produsul abia s-a lansat pe piata noi am avut sansa sa testam noul Sapphire Edge HD. Acesta este practic un mini PC destul de puternic. Trebuie sa fim sinceri de la inceput si sa afirmam ca acesta este clar un produs de nisa si succesul sau va fi limitat in aceasta nisa. Dar in gama sa este un produs remarcabil.

Design

Ca orice mini-PC, Sapphire Edge HD este mic. Remarcabil de mic si de subtire, are un design care se integreaza destul de usor in diverse medii si la fel de usor poate fi ascuns. Aparatul in sine vine si cu un stand care urmeaza liniile lui de design si ajuta un pic la racire.

Dimensiunile exacte are aparatului sunt 19.3 x 14.8 x 2.2 cm ( lungime/latime/grosime ). De jur imprejur este acoperit cu un material cauciucat de culoare inchisa. Acesta da o textura placuta la atingere dar datorita proprietatilor electrostatice face curatarea produsului de praf un pic mai dificila.

Partile laterale ale aparatului sunt foarte netede cu exceptia a doua butoane ascunse. Unul este cel de pornire iar celalalt arata cand aparatul proceseaza sau utilizeaza hard disk-ul exact ca led-ul de “busy” de pe orice alt sistem. De altfel ambele butoane au leduri care lumineaza.

Partea de sus si de jos a aparatului este acoperita cu un grilaj de plastic dur. Prin acestea se face racirea aparatului, si tot in acestea se poate monta stand-ul.

Pe partea din fata se afla ascunse doua porturi USB 2.0. Iar in final pe partea din spate se afla toate celelalte porturi: VGA, HDMI, inca doua porturi USB, port de retea Ethernet, porturi audio si de microfon si evident port-ul de curent.

Sapphire Edge HD Mini PCSapphire Edge HD Mini PC Porturi

Performante

Ideea din spatele Sapphire Edge HD este ca un aparat mic sa aiba performante ridicate. Si in parte reuseste. Pe interior PC-ul se lauda cu un procesor Intel Atom d 510 – adica dual core si cu hyper threading apare ca un quad core. Cache de 1 MB si performante destul de ridicate pentru clasa sa fiind de acum doua generatii de procesoare scoase de Intel.

Impreuna cu procesorul avem 1 sau 2 GB de RAM DDR 2 @ 800 Mhz in functie de ce alegem si conectivitate Wifi b/g/n. De asemenea avem un hard disk de dimeniuni variabile. Versiunea noastra avea 250GB Sata 2.

De procesarea grafica se ocupa un chip Nvidia ION 2 avand 512 MB memorie dar abilitati oarecum limitate.

Una dintre functiile cele mai importante ale acestui aparat este abilitatea sa de a reda filme HD 1080p. Am testat aceasta functie in multiple moduri si avem cateva comentarii. Da aparatul are aceasta abilitate dar nu se descurca stralucit cu ea. In functie de cantitatea de informatie pe secunda ( bitrate) redarea incepe sa sacadeze, mai ales daca exista si alte aplicatii deschise pe fundal. Si ne referim la aplicatii “usoare” precum un browser cu pagina de web.

Daca incarcam un pic sistemul incepe sa sacadeze si cand reda la numai 720p, evident performantele acestea fiind datorate limitarilor combinatiei intre chipurile Pinetrail si ION 2. Noi ne-am fi asteptat ca pentru un aparat conectat permanent la curent care nu are stresul conservarii energiei performantele sale grafice sa fie mult superioare.

Un punct de lauda mai rar intalnit este faptul ca acest aparat are o racire foarte buna. Chiar si impins la limita s-a mentinut destul de usor la temperaturi perfect acceptabile. Acesta poate parea ca un punct mai putin important dar pentru astfel de aparate care ajung foarte des sa fie ingramadite in locuri mici cu aerisire foarte proasta se poate dovedi un aspect crucial pentru buna lui functionare.

Utilitate

Aparatul nostru a venit cu XBMC preinstalat, ca sistem de operare. Poate fi usor convertit intr-un media center pentru a afisa fisere media pe televizor. Dar la fel de usor putem instala Windows-ul pe el, sau o distributie de Linux in mod evident, iar pentru Windows avem si drivere oficiale de pe un stick USB care vine cu aparatul.

Precum am spus de la inceput Sapphire Edge HD este in mod clar un dispozitiv de nisa. Nu oricine ar putea sa-i gaseasca o utilitate directa. Dar consideram ca este perfect pentru un mic server si foarte usor convertit intr-un media center sau calculator utilitar care trebuie tinut mereu in functiune.

Este adevarat ca exista alte aparate asemanatoare ca dimensiuni si chiar mai bune ca performanta – pana la un anumit punct ne aflam in aceeasi clasa cu un Mac Mini – dar in mod sigur nu in acelasi interval de preturi.

Sapphire Edge HD Mini PC LateralSapphire Edge HD Mini PCSapphire Edge HD Mini PC

 

 

Concluzie

Sapphire Edge HD are un design foarte atractiv si performante decente pentru un aparat din clasa sa, dar se adreseaza unei anumite clase de utilizatori. Dimensiunile si greutatea il fac destul de portabil in caz de nevoie dar nevoia de periferale ii scade utilitatea reala.  Momentan produsul este distribuit numai de Mega-IT, si importat de ASBIS carora le si multumim pe aceasta cale pentru aparatul de test.