Core i5 si i7

Core i5 si i7

O dată cu lansarea procesoarelor Lynnfield, Intel a creat multa confuzie. În primul rând, denumirea modelelor nu este tocmai cea inspirată. În al doilea rând nu sunt foarte clare diferențele dintre platforme și nici ce decizie să ia potențialul cumpărător.
Noi sperăm să vă răspundem la câteva din întrebările pe care le-ați avea.

Pentru a fi clar de la început Core i5 toată gama + Core i7 seria 8xx aparțin socket-ului 1156. Core i7 seria 9xx revine pentru 1366.

De asemenea, pentru fiecare socket avem câte un singur chipset. P55 pentru 1156 si X58 pentru 1335. Acest lucru este foarte important pentru că ne va lămuri în privința mai multor lucruri.

Să vedem ce aduce (în plus sau în minus) Lynnfield.

  • controllerul de PCI-Express integrat
  • tehnologia Turbo de la Intel mult îmbunătățită
  • revenirea la dual-channel pentru memoriile DDR3 ( 1366 are triple-channel )
  • renunțarea la Hyper-Treading pentru unele modele
  • o platformă mai ieftină

Cam așa stau lucrurile pe hârtie. Din acest punct de vedere Lynnfield arată ca fratele lui Nehalem mai urât și mai slab. În realitate însă lucrurile nu stau chiar așa deoarece: revenirea la dual-channel nu aduce deloc un impact negativ asupra performanței, iar Hyper-Treading-ul este folosit doar pentru anumite aplicații, fiind destul de cunoscute situațiile în care jocurile rulau mai prost când HT-ul era activat.

Platformă 1156 sau 1366 pentru viitor?

Dacă vă gândiți să achiziționați un calculator nou și nu știți care model este de ales avem vești destul de proaste. Trebuie să știți foarte exact ce o să faceți cu acel calculator și numai atunci se poate lua o decizie corectă.

Mai mult decât atât, contează foarte mult și planurile de viitor.  Din punctul nostru de vedere, socket-ul 1366 este ‘future proof’. Adică este mai recomandat dacă ne uităm și spre viitor. Mai exact, cândva prin 2010 Intel va scoate pe piață Gulfstream care va inlocui actualul Nehalem. Din ce se știe acum, Gulfstream(care va avea probabil numele de Core i9) vine cu 6 nuclee, cu 2 mai mult decât Nehalem, construite pe 32nm, față de cei 45nm ai actualei familii de procesoare. Astfel, noul procesor va fi compatibil cu chipset-ul X58, iar placa de bază pe care o achiziționați acum va putea fi folosită și mai târziu.

Pe de altă parte și socket-ul 1156 are promis o viață lunga dar aici detaliile sunt mai puține. Intel a clasificat 1156 ca fiind o linie pentru zona de mijloc, iar 1366 vârful de lance.

Cu alte cuvinte, dacă căutați cea mai buna performanță, atunci veti merge pe X58 și implicit pe Core i7 seria 900. Daca căutați o soluție de mijloc, recomandat ar fi un Core i5 iar dacă vreți ceva mai mult, inclusiv jocuri i7 seria 800.

Core i7 860 sau Core i7 920?

La ora actuală însă dacă ar fi să alegeți intre Core i7 860 și un Core i7 920, amândouă având aproximativ același pret, recomandăm 920, pentru că așa cum am zis și mai sus este o platformă  ‘future proof’. Dacă achiziția o veți face mai târziu însă atunci opțiunea se va schimba deoarece P55 are cost de fabricatie mai mic. Asta înseamnă ca 860, împreună cu o placa de bază bună și cu o pereche de ram DDR3 va costa mai puțin decat un 920, cu o placă de bază oricum scumpă din cauza chipset-ului și un triplet de ram DDR3.

Și ar mai fi un avantaj pentru 920 de care am uitat să menționăm. Dacă veti căuta pe net teste comparative, se poate observa foarte ușor cum 870 depășeste toate procesoarele mai puțin unul din seria 900( care este aproape triplu ca preț). În aceleași teste 860 este mai bun ca 920 inclusiv în jocuri (foarte puțin însă). Dar aici este o mică șmecherie. Amândouă procesoarele rulează în mod standard, asta înseamnă că se auto-overcloackează datorită tehnologiei Turbo de la Intel. Cum această tehnologie a fost îmbunătățită pentru Lynnfield, era evident că se vor comporta mai bine. Însă, dacă se dezactivează acest Turbo, iar procesoarele rulează practic la frecvențele native se constată ca 920 e la fel sau chiar mai rapid decât 860 care la rândul lor sunt superioare oricarui i5 din cauza HT-ului.

Astfel, comparând mere cu mere, 920 e mai rapid decat 860. Iar aici se mai poate adăuga încă ceva. Din cauza integrării controlerului de PCI-E, overclockingul se face mai greu pe Lynnfield. Cum acest procedeu este foarte ușor și aduce performanțe vizibil îmbunătățite pentru Nehalem, am mai găsit încă un motiv pentru acea platformă. Mai mult platforma 1366 este mult mai mult recomandată pentru configurații care includ mai multe plăci video.

Iată care ar fi concluziile:

  • pentru cei cu un buget mic, Core i5
  • pentru cei care doresc preț/performanță bun: Core i7 8xx
  • pentru cei care vor ce este mai bun: Core i7 9xx
  • pentru gameri cu limită: Core i7 8xx, de preferabil 860 sau 970
  • pentru gameri fară limită: Core i7 9xx cu 2 sau 3 plăci video

Acestea ar fi, legate de ceea ce oferă Intel. Pentru că și AMD vine cu soluții foarte bune pentru primele două categorii.

Update legat de acest subiect

În urma discuțiile avute cu Eliot Kucharik, editor la Fudzilla.com trebuie subliniat următorul aspect:

Luând în considerare și ultimile apariții putem spune că: din moment ce un utilizator normal nu v-a avea nevoie de un procesor cu 6 sau 8 nuclee în următorii doi sau trei ani și faptul ca jocurile nici acum
nu folosesc mai mult de 2 nuclee (majoritatea în orice caz) o investitie mult mai buna ar fi în platforma 1156. De ce?
– avantajul oferit de Gulftown prin cele 6 nuclee care va fi (si) pe 1366 este anulat de cele spuse mai sus.
– diferentele de performanta dintre dual-channel-ul de pe 1156 și triple-channel-ul de pe 1366 sunt neglijabile. Ba chiar, oficial, sunt acceptate frecvente mai mari pe 1156.
– costurile mai mici pt platforma 1156.

Așadar cea mai înțeleaptă alegere ar fi Intel Core i5 750 care are și un potențial mare de overclocking.