În primul articol am făcut o comparație între socket-ul 1156 si 1366. În momentul în care l-am scris, socket-ul 1156 era la început. Mai târziu, o dată cu dezvoltarea lui, am revenit asupra lui și am făcut unele modificări.

Acum, prin acest nou articol, vreau să vorbesc mai mult despre socket-ul 1156 de la Intel. Acesta poate fi analizat din două puncte de vedere diferite. Poate fi analizat comparându-l cu socket-ul 1366 sau poate fi analizat comparând-ul cu socketul AM3 de la AMD.

Socket 1156 și toate modelele de procesoare

Nu am de gând să repet cele spuse în articolul trecut. Modelul i5-750 rămâne în continuare favorit și il veți vedea și în configurațiile propuse de noi pe viitor.

Din perspectiva jocurilor, având aceeași placa video (să zicem un Radeon HD 5850 sau un Geforce GTX470), un procesor precum i5-750 face față foarte bine. Mai mult decât atât, dacă am schimba platforma și am merge pe 1366 cu un i7-975 diferențe nu ar fi notabile. Desigur, în unele jocuri am avea cu 10-15% frame-uri mai mult dar în altele nu avem decât 1-2 în plus. Și trebuie să luăm în considerare și diferența mare de preț dintre cele două modele. Practic, un procesor scump pe 1366 nu merită decât dacă restul componentelor sunt foarte performante și foarte scumpe (exemplu un Radeon HD 5970). Atenție la modelul i5-750S care este un model mai eficient din punct de vedere al energiei dar nu la fel de performant.

Bun, deci pe socket 1156 avem seria i5-7xx care are 4 nuclee și seria i5-6xx care are doar 2 nuclee însă acestea suportă și criptarea și decriptare hardware AES și vin echipate și cu HT (Hyper Threading), lucru care lipseste la seria 700. Seria i7-8xx vine cu 4 nuclee, suportă HT însă nu și criptare/decriptare AES.

Daca nu aveți nevoie neapărată de HT, între i5-7xx și i7-8xx puteți merge pe i5, ținând cont de prețuri (la ora actuală i5-750 se găsește la 850 lei pe când un i7-860 la 1200 lei). Nu zic că i7 nu este mai rapid, însă diferența de preț parcă nu se justifică.

Gama de jos (low-end) este reprezentată de seria i3, procesoare cu două nuclee care nu vin cu diversele tehnologii pe care le au procesoarele mai scumpe.

Dacă luăm în considerare noile apariții Athlon II și Phenom II, putem declara că seria i3 nu trebuie să fie luată prea mult în seamă. Platforma AM3 pe care vin aceste procesoare este o opțiune mult mai bună din perspectiva noastră. În general, pentru o configurație ieftină spre mediu alegem AM3. Pentru mediu spre performant alegem 1156 iar pentru scump și bun 1366. Bineînțeles lucrurile diferă de la caz la caz.

În loc de încheiere, am văzut multă lume care se întreba pe care variantă să meargă: pe un core 2 quad pe lga775 sau altceva. Răspunsul meu este nu pentru lga775. Deși a fost o platformă foarte bună, este deja învechită, aflată la sfârșitul ciclului de viață. În plus, în același buget se poate construi un excelent sistem AM3 capabil de performanțe mai bun și cu posibilitatea schimbării pe viitor a procesorului cu unul mai bun și rapid.

Sper ca, prin acest articol, am mai clarificat anumite nelămuriri legate de această platformă. Daca mai aveți întrebări, nelămuriri sau aveți nevoie de un sfat în achiziționarea unui sistem sau a unei componente, nu ezitați să lăsați un comentariu.