Toti care s-au săturat de iTunes dar nici nu le mai place Winamp-ul avem o soluție. Aceasta vine de la Mozilla și se numește Songbird.

O să incep cu părțile bune:

– are o interfață foarte asemănătoare cu iTunes;

– permite instalarea extensiilor;

– compatibil nu numai cu ipod-uri* dar și cu Motorola Droid, Nokia N900, HTC Hero, Palm Pre, Nokia 5320, 5610, 5800 XpressMusic, Creative Zen, SanDisk Sansa View și altele;

– e gratuit;

Toate astea vin, din păcate la un cost: consumul de memorie mare.

Extensiile fac diferența

Dacă luăm player-ul în sine, nu e cu nimic mai bun decât orice alt player. Dacă luăm în considerare și consumul mare atunci nu merită chiar deloc. Însă în momentul în care instalăm extensii pentru last.fm, versuri, concerte și altele, lucrurile se schimbă foarte repede în bine.

Concret, există o extensie pentru last.fm care permite logarea în serviciu, făcând astfel scrobbling (plus posibilitatea de a marca melodiile favorite, a edita etichetele etc.). Mai există una care selectează automat versurile melodiei curente (LyricsMaster) care m-a impresionat că a găsit versuri și la artiști mai puțin cunoscuți. Încă unul foarte interesant, Concerts, care afișează concertele formațiilor favorite. Din păcate sunt afișate numai cele din America, Marea Britanie, Australia, Canada si Noua Zeelandă. Player-ul vine și cu opțiunea de a lua imaginile albumelor din metadată dar acest lucru nu este suficient așa că există o extensie și pentru asta: Amazon Fetcher care preia imaginile de pe Amazon și își face treaba bine.

–*Nota: compatibilitatea cu ipod-uri se face tot printr-o extensie.

Un lucru foarte util este că puteți încerca cu încredere orice extensie deoarece în momentul instalării se verifică compatibilitatea acestora cu versiunea de Songbird instalată.

Concluzii:

Dacă nu vă deranjează consumul un pic mai mare de memorie față de iTunes (20-30mb în plus), eu zic că acest program merită un loc în lista aplicațiilor folosite de dumneavoastră.

principal_songbird

Pagina principala Songbird