Marti 20 Decembrie 2011 se lanseaza un nou MMO numit Star Wars: The Old Republic. Evenimentul este unul de mare anvengura din mai multe perspective.

In primul rand este probabil unul dintre cele mai importante proiecte de la EA. Cu o investitie foarte mare si colaborare cu LucasArts pentru drepturile de autor Star Wars, si dezvoltat de BioWare (care ne duce cu gandul la seria Mass Effect), proiectul SWTOR va incerca sa creeze un nou univers care sa aspire la succesul inregistrat de World of Warcraft.

Este un pariu cu risc destul de mare, pentru ca proiectul a inceput de multi ani de zile, pe parcurs a aparut isteria jocurilor de pe Facebook unde Zynga inregistreaza milioane de utilizatori si recent a fost lansata la bursa fiind evaluata la 1 biliard de dolari si, in plus, este noua tendinta a jocurilor tip MMO free-to-play.

SWTOR va merge pe acelasi model de subscription ca WoW, inclusiv aceeasi suma. Si aici intervine problema: desi la nivel teoretic cele doua jocuri sunt complementare, WoW fiind tip fantasy iar Star Wars fiind science-fiction, nu exista multi gameri pe lumea aceasta care sa plateasca 30$ pe luna pentru a avea access la amandoua.
Majoritatea vor fi nevoit sa isi aleaga preferatul si sa ramana cu el.

Zvonurile spun ca este nevoie de aproximativ 1 milion de utilizatori lunari pentru ca toata aceasta afacere sa devina profitabila. Eu sunt sigur ca EA vrea sa se bazeze pe o cifra mult mai mare chiar de la inceput (bazandu-se pe fanii inraiti Star Wars de pretutindeni). Daca va reusi, asta va insemna un succes foarte important pentru EA care va putea incet incet sa se apropie de suprematia celor de la Activision/Blizzard.

Daca nu va reusi actiunile vor scadea semnificativ si proiectul va fi considerat un esec rasunator in special datorita eforturilor foarte mari – unii spun ca intregul ecosistem Origin a fost dezvoltat tocmai pentru Star Wars: The Old Republic.

Perioada de beta-testing a mers bine, dintr-un sondaj reiesind ca aproximativ 90% din cei care au participat la program vor cumpara jocul si subscription. Cei care au avut acces au spus ca acest joc va redefini intreaga scena MMO si ca intregul accent pus pe storyline va fi rasplatit asa cum se cuvine.

Noua nu ne mai ramane decat sa asteptam si sa observam reactia publicului. La final va las cu prezentarea jocului care va fi disponibil doar pentru PC.