Foarte multă lume are acces la un calculator. Din ce în ce mai multă lume deține cel puțin încă un dispozitiv pe lângă calculatorul personal pe care îl poate folosi pentru citirea emailurilor, vizualizarea și editarea documentelor etc. fie că vorbim de smartphone, netbook, laptop, iphone, ipad șamd.

Astfel că o soluție eficientă și rapidă este stocarea datelor online și sincronizarea lor pe toate dispozitivele. În continuare voi prezenta două astfel de soluții.

Prima dintre ele, foarte populară și elegantă, este Dropbox. Este un progrămel mic, care permite crearea unor foldere publice sau private în care putem pune orice documente dorim. Spațiul oferit este de până la 2GB gratuit (la care se adaugă câțiva MB sau GB în funcție de numărul de prieteni recomandați. Printre beneficiile oferite enumerăm

– 2GB de orice tip de fișiere

– compatibil Windows, Mac și Linux

– fișierele sunt disponibile și fără conexiune la internet

– accesarea tuturor fișierelor prin browser de pe orice calculator

– programe oferite pentru iPhone-uri și în curând pentru Android.

Click pentru o descriere completă Dropbox sau direct pentru download.

Cea de-a două soluție vine (parțial) de la Microsoft. Spun parțial pentru că de fapt, Microsoft are în portofoliu serviciul SkyDrive care oferă 25GB de spațiu gratuit dar accesul se face numai prin interfața web (tot ce trebuie este un ID Windows Live). De curând însă, a apărut un progrămel în variantă beta care permite accesul la fișiere și foldere prin explorer (ca și cum am avea foldere pe calculator) și se numește destul de sugestiv SkyDriveExplorer sau SDExplorer.

Varianta de bază vine cu suport pentru drag-and-drop, urcarea mai multor fișiere în același timp, însă are și anumite limitări.

O scurtă comparație cu Dropbox:

– spațiul gratuit oferit este imens (25GB) față de Dropbox (2GB inițial și maxim 8GB)

– accesul se poate face și prin browser de pe orice calculator

– varianta gratuită are câteva restricții în privința opțiunilor de sharing

– dimensiunea maximă a fișierului este de 50MB

– disponibil numai pe Windows (32 și 64 biți) de la XP pînă la 7.

În concluzie, dacă limita de 2GB nu este un impediment major, recomandăm cu mare căldură Dropbox. Disponibilitatea pe toate platformele, accentul pus printre altele pe dispozitivele mobile și prețul imbatabil fac din Dropbox una din cele mai bune oferte la ora actuală pentru stocarea datelor online, sincronizarea pe mai multe dispozitive și partajarea documentelor cu prietenii.