Mereu îi sfătuiesc pe cunoscuți ca atunci când își cumpără un computer nou să investeasca mai mult în periferice (monitor, tastatură, mouse, webcam, etc) întrucât acestea au o durata de viață mult mai mare decât componentele interne. De altfel, de multe ori, perifericele pot trăi și cu 2-3 generații mai mult.

În acest articol voi vorbi despre importanța alegerii unei tastaturi. Tastatura a fost, este si probabil va fi încă mult timp de acum in colo principala unealtă de interacțiune dintre utilizator și computer. Este lezne de înțeles, deci, de ce este foarte important ca aceasta să fie aleasă cu grijă în funcție de nevoile fiecărui utilizator in parte.

În acest articol mă voi abține din a face recomandări de produse, ci mai degrabă voi incerca să explic care sunt principalele categorii de useri și ce claviaturi (da, se mai numesc și așa) li se potrivesc.

1. Scriitorul

· acest tip de user petrece marea majoritate a timpului scriind. Fie că sunt documente, fie post-uri pe blog-uri, site-uri, fie e traducator, fie e dependendent de chat. Pentru el este potrivită o tastatură cât se poate de simplă, însă de o calitate foarte bună. Butoanele trebuie sa fie comfortabil așezate, nu trebuie să facă mult zgomot la apăsare, iar mecanismele trebuie sa fie de o calitate extraordinara. Calitatea vopselei aplicate pe butoane trebuie să fie și ea foarte bună pentru că în majoritatea cazurilor aceasta dispare în timp.

2. Utilizatorul multimedia

· acest timp de user petrece marea majoritate a timpului ascultând muzică, uitându-se la filme, navigând pe internet și ocazional jucându-se. Pentru acesta, cele mai importante calități pe care trebuie să le ia în calcul la achiziția unei tastaturi sunt: tastele multimedia, achiziționarea unui mouse din aceeași categorie cu a tastaturii, butoanele luminate, wireless. Evident, recomandări se pot face, însă fiecare trebuie să iși cunoască bugetul și să decidă ce caracteristici sunt mai importante pentru el în funcție de acesta.

3. Gamer-ul

· pentru acesta nu există wireless. Trebuie ca tastatura să fie cu fir pentru a micșora cât se poate de mult timpul de răspuns. Există și taste multimedia, însă cele mai importante pentru el sunt tastaturile cu butoane programabile și display-uri prin intermediul cărora pot vedea informații precum câte gloanțe mai au în incărcător. Colegul meu a scris despre o astfel de situație cu tastatura Logitech G15.

Mai există o categorie de oameni care cumpără o tastatura sau alta doar datorită design-ului ei. Deși știm ca sunt unele foarte bune, acestea niciodata nu vor egala în performanță și satisfacție pe cele dedicate unei anumite categorii de useri.

Concluzionând, nu putem spune decât că alegerea aceasta este una foarte importanta, care nu trebuie luată ușor. Analizați foarte bine care este suma pe care v-o permiteți, ce fel de user sunteți și plecați de acolo. Pentru sugestii, sfaturi sau nelămuriri nu ezitați în a lăsa un comentariu.