Am stat si m-am gândit că trebuie să existe o metoda bună de a verifica în cât timp se deschide o aplicație din momentul în care o pornesc. Spre deosebire de bootarea unui sistem de operare care durează secunde bune, câteodata chiar un minut, aici e mult mai greu să faci o măsuratoare precisă.

Și am inceput să caut un progrămel care să facă acest lucru. Și, inevitabil, aș putea spune, am dat peste ceva chiar mai complex produs de aceeași firma care a scos celebrul 3DMark.

Acest program se numeste Peacekeeper si este un browser benchmark. Interesant este că iți oferă informații despre cum trebuie să se comporte un browser pe sistemul tău. Deci nu pe caz general. De aceea cifrele de aici pot să difere foarte mult cu ale altora tocmai datorita unei configurații mai bune sau mai proaste.

Configurație: Intel C2D T7400 @ 2.16GHz, 2GB DDR2667, Windows 7 Beta 32-bit
Browsere: Opera 10.00 beta; Chrome 2.0.172.30; Firefox 3.0.10; Internet Explorer 8.0.7100.0; Firefox 3.5 b4, Opera 9.54;

Și acum un alt sistem. Configurație: Athlon X2 4200+ @2.2GHz, 4GB DDR2-800, Vista Home Premium 64-bit
Aceleași browsere.

Obs: Firefox 3.5 beta nu a vrut sa termine testul niciodată.

Insă, situația ‘la general’ stă cam tot așa. Chrome, Opera, Firefox și Internet Explorer. Ar mai fi și Safari insă din punctul meu de vedere nu merită băgat în seamă indiferent daca e rapid sau nu.
Bănuiesc că dupa ce Chrome-ul va avea și el sistemul de extensii va deveni un pic mai lent; beta-ul de la Firefox promite destul de multe, iar Opera, ca intotdeauna, un ‘underdog’.

Lupta e strânsă.