Tropico 3 este un joc de strategie. Produs de Haemimont Games și distribuit de Kalypso Media, acesta permite jucătorilor să devină conducătorii unei insule numită Tropico și să o guverneze cum doresc. Deși ajuns la versiunea 3, nu se poate vorbi de o continuare a jocului. Este o versiune îmbunătățită care vine cu lucruri noi: îți poți crea un avatar, îl personalizezi și după aceea îl folosești în joc. Poți vizita șantiere pentru a grăbi lucrări, să ții un discurs de la balconul prezidențial pentru a motiva lumea sau vizita o fabrică pentru a crește productivitatea. Față de Tropico 2, mai apar câteva clădiri noi, misiuni pentru campanii noi și, normal, o grafică mai bună ( foarte bună de altfel pe plăci video mai noi).

Ce îmi place la Tropico este că poți alege fie să devii un dictator notoriu, fie calea diplomată și deschisă. În joc te vei ocupa de aspectele sociale, economice, politice și diplomatice. Te poti axa pe o economie de export sau pe turism de exemplu. Sau, dacă dorești și reușești, pe amândouă. Pe plan social este cel mai greu probabil și datorită multitudinii de clase sociale diferite fiind foarte foarte greu să mulțumești pe toată lumea.

Modul de construcție este simplu, asemănător și cu alte jocuri de acest gen (SimCity de exemplu) dar nu se axează foarte mult pe infrastructură precum conducte de apă sau linii de înaltă tensiune. Este suficient să creezi o centrală electrică și câteva puncte de extindere și ai acoperit aproape toata insula. Cu alte cuvinte, jocul nu se complică foarte mult pe această zonă de construcție ci pe modul în care tu gestionezi probleme care apar și ce măsuri adopți.

Din păcate, creatorii jocului au plecat de la premisa greșită că toți au auzit de Tropico 2 și l-au și jucat. Iar pentru cineva care intră pentru prima dată în acest univers, parcurge tutorialul și se apucă de campanii jocul nu va fi deloc ușor la început. De aceea, recomand ca după parcurgerea tutorialului să nu săriți direct în campanii, ci în modul “sandbox” care te ajută să vezi și mai bune cum merg lucrurile, ci tip de clădiri mai apar și ce dependențe există (nu poți să construieși un punct de atracție dacă nu ai un aeroport sau un port pentru turiști de exemplu).

Din punct de vedere al sunetului, acesta este potrivit jocului însă coloana sonoră principala este cam repetitivă și plictisitoare după câteva ore de joc.

În concluzie, pentru fanii jocurilor de tip strategie, vă spunem că trebuie neapărat să-l încercați. Eu nu m-am dezlipit de el în prima zi, am intrat in Sandbox și a început distracția. Din păcate, perioada cît am stat la putere s-a scurs foarte repede –   l-am terminat în aceeași zi; dar am avut opțiunea și de a continua pentru a nu pierde tot ce am construit. Acum urmează campaniile care vor fi și mai dificile și îmi vor ocupa și mai mult timp. Dar asta mai târziu.

Pînă atunci recomandăm Tropico pentru genul lui, a fost creat bine, are mici bug-uri, și un sunet limitat însă un gameplay bun, desăvârșit de o grafică reușită, care te va ține multe ore în fața calculatorului (sau a televizorului fiindcă a apărut și varianta pentru xbox360).

Distracție plăcută.

ah, și să nu uităm cerințele de sistem afișate de producător:

Sistem de operare: WindowsXP/Vista/7;

Procesor: Core 2 Duo 2.13GHz;

RAM: 1Gb

Placă video: Geforce 7600GT 256mb / Radeon X1600

HDD: 5Gb spatiu liber

DirectX:9.0c