Ieri dimineata o companie de care sigur ati auzit a implinit o varsta cu adevarat venerabila: 100 de ani. IBM  este una dintre cele mai mari firme de calculatoare din lume mereu aflati la frontiera tehnologiei.

Cum au ajuns de la o firma care se ocupa de ceasuri, cantare si inregistrari la una dintre cele mai vechi si respectate si desigur profitabile firme din lume? Pe scurt: oameni incredibil de talentati si o simt moral foarte puternic.

IBM are in portofoliul sau de inventii lucruri precum floppy disk, hard disk-uri magnetice si chiar si codul de bare. Dar una dintre dintre cele mai impresionante realizari de-ale lor este construirea PC -ului. In 1981 au scos primul astfel de calculator personal introducand un procesor creat de Intel si ruland DOS, un sistem de operare creat de o companie necunoscuta : Microsoft.

IBM are in prezent peste 5800 de patente , cifra ce depaseste realizarile Microsoft, Google, Apple, HP si Oracle adunate. Gigantul are patente ce ar fi putut schimba lumea tehnologiei asa cum o stim : un exemplu mic ar fi patente ce ar fi putut opri existenta unui mic kernel numic Linux. Spre fericirea noastra in 2005 compania a declarat ca nu isi va cere drepturile in aceasta privinta.

In 1997 supercalculator Deep Blue creat de ei a reusit sa infranga campionul de sah Garry Kasparov. 14 ani mai tarziu Watson, infrange doi dintre cei mai buni jucatori de Jeopardy demonstrand abilitati incredibile pentru o masinarie.

In alta ordine de idei IBM a fost una dintre primele firme care sa isi trateze angajatii egal. Intr-un memo din anii 50 se afirma ca IBM cauta oamenii talentati capabili sa-si faca meseria  indiferent de culoare, sex sau religie. Chiar si acum in memo-ul circulat la aniversarea centenarului principalul mesaj catre angajati a fost implicarea in comunitatea din care fac parte si firma a pus la dispozitie si un fond pentru a dona proiectelor comunitare.

In incheiere va lasam cu propriul lor filmulet de aniversare.