Am fost la evenimentul Ziua Dezvoltatorilor Oracle de unde am aflat una alta despre Java. “Code should do what it seems to do”-pe acesta premisa merge platforma Java de 15 ani.

Ce stim despre Java?

Chiar daca Oracle a cumparat Sun Microsistems, cu tot cu platforma Java, nu au modificat nimic care sa ii afecteze pe dezvoltatori. Ba chiar, mai mult, au pastrat aceleasi principii pe care mergeau si cei de la Sun si le imbunatatesc periodic: un limbaj de programare foarte simplu orientat pe obiecte (care scapa de mostenirile complicate din C++),  aplicatia creata sa mearga pe toate platformele pe care exista, asa-zisa, masina vituala Java Runtime Environment, simplu de invatat si de utilizat si cu aplicatii de dimensiuni mici.

Bineinteles, majoritatea tehnologiilor Java sunt gratuite. Nu numai maşina virtuală Java (JVM) şi pachetul pentru dezvoltatorii de programe, JDK (Java Development Kit) sunt gratuite, dar există multe alte platforme de dezvoltare integrate (IDE) pentru Java, care sunt open source sau gratis.

Recentul Java SE7 a venit cu cateva imbunatatiri precum: Poject Coin-care aduce cateva schimbari mici de cod pentru o organizare mai buna a codului scris de dezvoltatori, Project Da Vinci Machine– o extensie a masinii virtuale Java (JVM) care poate rula limbaje non-java intr-un mod foarte eficient, implementarea Javadoc pentru CSS si, mai nou, suportul pentru Mac OSX (x86)

JAVA SE 8

Urmatorul relese se va numi Java SE 8 (Standard Edition ) si se va lansa la sfarsitul anului 2012. Pana acum stim doar cateva feature-uri, printre care: continuitatea proiectului Coin-alte mici modificari de cod pentru a ordona munca dezvoltatorilor, simplificarea limajului de programare prin Proiectul Lambda (care va avea tag-ul #) si, foarte important, implementarea Proiectului Jigsaw care va modulariza platforma Java pentru a apela numai anumite servicii/module doar atunci cand este nevoie- un fel de cloud computing al platformei Java.

JAVA EE 7

Vorbim despre Java Enterprise Edition 7 care se va lansa, si el, in toamna lui 2012 si va fi “date driven relese”, adica feature-urile care nu vor fi implementate in Java EE7 nu se vor gasi intr-un update, cu se vor gasi in Java EE8.

Varianta Java Enterprise este, standard,  mai imbunatatita pentru ca nu mai avem atat de mult cod de scris, deci este mai organizat si mai usor de citit si are un packaging mai redus.

Java Enterprise Edition 7 va beneficia de aceasi tehonologie de modulare (Project Jigsaw) si de suport pentru Cloud Computing, prin urmare, aplicatiile din Java EE 7 vor putea rula in cloud privat sau public si vor fi distribuite sub forma de serviciu cu caracteristici precum scalare si arhitectura multi-tenancy.