Lucrez de aproximativ 10 ani cu si pe calculatoare. Desigur “lucrez” este un termen generic putand fi foarte usor inlocuit cu: ma joc, distrug, stric, creez, imbunatatesc, desfac, refac, repar, descopar, ard, topesc, inventez si improvizez.  In toti acesti 10 ani am invatat cam tot ce stiu despre ele, am dezvoltat un oarece respect pentru aceste mecanisme si pentru cei care scriu cod si nu in ultimul rand mi-am pierdut un pic ( mai mult? ) din sanatatea mentala. Frustrarile cele mai mari le am cand lucrurile nu se comporta cum ar trebui. De exemplu eu fac un cod care sa rezolve 1+1, il testez, rezultatul este 2 ..apoi cand vreau sa folosesc codul pentru ceva util rezultatul va fi 3. De ce? Nu se stie. Desigur e doar un exemplu teoretic. Pe partea de concret aceste probleme apar cand lucruri fara nici o legatura intre ele totusi se influenteaza.

Prin ceva asemanator am trecut si ieri cand incercand sa instalez Worms World Party( alaturi de Half-Life jocul preferat din orele noastre de informatica de pe vremea liceului ) pentru fratele meu mai mic am reusit cumva sa stric driverul video. Calculatorul pe care s-a intamplat aceasta avea urmatoarea configuratie: Placa de baza Asus P5QL-Pro, 1gb Ram, Intel Core 2 Duo ( nu mai stiu modelul) @ 2.8 Ghz , Nvidia Geforce 9600 GT si Windows Vista Ultimate SP1. Intre noi fie vorba astept cu mare nerabdare sa trec pe toate calculatoarele la Seven, fiind mult superior.

Instalez WWP si rulez jocul. Aveam oarece nesigurante jocul nefiind cu adevarat stabil pe alt sistem de operare inafara de XP. Intru in joc, care ruleaza foarte  bine la rezolutia sa maxima de 1024×768. Dupa cateva minute de joc decid sa dau un alt+tab sa inchid celelalte aplicatii pornite ( aici se includ Y!messenger, uTorrent si Everest). Stiam sa se poate sa am probleme si sa fiu obligat sa repornesc jocul ( era o problema foarte des intalnita cand incercai comanda de alt+tab). Dar nu ma asteptam la ce s-a intamplat in continuare. Cum am banuit ca se va intampla jocul s-a blocat si a trebuit sa dau End Task. Dupa care a trebui sa dau End Process. Dupa care am vrut sa repornesc jocul. Nu s-a intamplat nimic. Dupa cateva incercari esuate am decis sa dau un restart. La reafisarea desktop-ului m-a asteptat o scena de cosmar ..si anume rezolutia la 480×320 si folosind culori pe 8biti.  Cumva driverul video o luase razna.

Am incercat cateva chestii si nu a mers nimic. Dupa am dat disable la driver, si dintr-o data totul a revenit la normal. Ma rog la default, sistemul folosind driverul VGA cu care vine windows-ul. Am incercat sa dau un update la driver care nu a mers ( teoretic era ultima versiune desi NU era). Am incercat si un roll-back care iarasi nu a facut nimic. Pana la urma am dat uninstall si am descarcat ultima versiune de driver de pe nvidia.com Partea interesanta este ca nici asta nu a mers sa il instalez. Fara nici un error code, fara nimic imi spunea doar ca nu poate sa-l instaleze si sa reiau instalarea. Dupa alte cateva resetari, in care m-am jucat un pic cu setarile din BIOS pentru plug n play devices ( care, iarasi intre noi fie vorba nu aveau nici ceea mai mica legatura cu problema mea) am reusit sa reinstalez driverul si totul a revenit la normal.