Se pare că lumea de la Microsoft este destul de ocupată în ultima vreme cu lansările. În aceeași zi au avut loc evenimente pentru lansarea telefoanelor Kin dar și pentru Visual Studio 2010. Probabil că dacă nu ar fi urmat ziua de 13 nu am fi avut parte de amândouă în aceeași zi.

Spre deosebire de prezentările făcute de Apple și Adobe, aceasta a avut parte de câteva momente proaste (când un program ușor modificat a dat erori la compilare) dar și unele plictisitoare.

Să facem o scurtă trecere asupra noutăților principale aduse în noua versiunea de Visual Studio.

– Suport pentru mai multe monitoare: crește productivitatea foarte mult pentru proiecte mari;

– Suport integrat pentru JQuery și pentru folosirea elementelor noi de design din produsele Microsoft precum JumpList-urile sau Ribbon-ul;

– Suport pentru multitouch și alte servicii precum Azure, SharePoint 2010, Silverlight (care ajunge la versiunea 4 în curând) și .NET (toate versiunea de la 1 la 4);

– Îmbunătățirea performanțelor, a IDE-ului în sine, IntelliSense-ul;

– Reîntoarcerea MFC Class Wizard;

– Suport pentru limbaje dinamice și F# (programare funcțională);

– Interfață nouă, făcând trecerea de la Windows Forms la Windows Presentation Foundation (WPF);

Și multe alte îmbunătățiri și noutăți. Din nou, Microsoft a luat în considerare feedbackul oferit de cei nemulțumiți de anumite aspecte din Visual Studio 2008, a lucrat la unele dintre ele, a creat alte lucruri noi, iar apoi, după lansarea celor două versiuni Beta a rezolvat și majoritatea problemelor de performanță precum și rezolvarea bug-urilor găsite.

În loc de concluzie, putem spune că pentru cei care foloseau deja Microsoft Visual Studio aceste schimbări sunt vești bune sau foarte bune. Pentru toți ceilalți însă, nu cred că opțiunile lor se vor fi schimbat.