Dupa ce Microsoft a avut o lansare de preview destul de bine primita, si dupa o saptamana de comentarii in principal pozitive la adresa noului lor sistem de operare Windows 8, astazi Microsoft se afla in fata unor acuzatii si critici exigente.

Windows 8 implementeaza un sistem de boot special care necesita inregistrarea unor chei de acces speciale ( uefi keys ). Fara acele coduri speciale sistemul nu va porni. Microsoft lauda acest feature ca unul care va creste securitatea sistemelor si desi este adevarat ca va avea si acest rol va avea si un rezultat ceva mai nefast: daca lucrurile raman exact ca in acest moment, aceasta implementare va bloca instalarea unui alt sistem de operare alaturi de Windows 8.

Cu alte cuvinte, orice utilizator care avea pana acum si Linux si Windows va fi fortat sa aleaga unul dintre ele. O astfel de miscare va instraina un numar considerabil de utilizatori Microsoft iar in mod evident reputatia Windows 8 deja a inceput sa aiba de suferit.

Problema reala in acest moment este lipsa de comunicarea din partea MS. Considerand ca se cer doar clarificari asupra unor informatii deja existente si asupra unor tehnologii aflate deja pe piata lipseste inca un raspuns oficial la aceasta problema.

Chit ca ar fi unul pozitiv in sensul ca da, acesta este planul pe care-l au si nu vor permite alte sisteme alaturi de Windows – un raspuns care ar nemultumi un numar mare de oameni – macar ar demonstra ca Microsoft au coloana vertebrala si isi asuma deciziile luate. Iar daca nu este acesta cazul atunci tacerea lor nu face decat sa le provoace daune si sa scada entuziasmul pentru produsul lor cel mai important.