windows phone 7.1 mango

Cum am anutat ieri Microsoft a tinut un eveniment VIP in care a fost prezentat un demo al versiunii noi de Windows Phone. Cateva dintre schimbarile pe care le aduce aceasta versiune sunt cunoscute de multa vreme si am facut aluzie la ele si in review-ul nostru dar altele au fost dezvaluite abia ieri.

In continuare gasiti o lista completa a schimbarilor anuntate oficial.

Multitasking: cea mai asteptata dintre feature-uri multitasking-ul permite rularea mai multor aplicatii simultan, si alternarea rapida intre ele fara ca informatiile si starea vreunei aplicatii sa fie pierdute.

Live tile-uri imbunatatite: aplicatiile pot trimite mai multe informatii care sa fie afisate direct in iconitele lor, fara sa fie nevoie sa deschidem aplicatia.

Internet explorer 9 : noul browser cu care vine Mango ( WP 7.5 ) este exact cel pe care il aveti pe orice desktop ruland windows si are aceleasi capabilitati. Astfel IE9 suporta HTML 5 si accelerare grafica 2D atingand performante remarcabile in afisarea anumitor pagini.

Integrare Twitter si Linkedin: Exact cum in prima versiune de Windows Phone lista de contacte Facebook si informatii de acolo sunt integrate in agenda de contacte, in Mango aceasta lista va contine si informatii de pe Twitter si Linked in sia abilitatea de a interactiona nativ cu aceste retele fara nevoia unei aplicatii separate.

Skydrive si Office 365: In suita office toate programele vor sincroniza cu Skydrive-ul si vom putea accesa documente incarcate in cloud. Momentan aceasta este posibil numai pentru OneNote dar functionalitatea va fi extinsa si la Word, Excel si Powerpoint.

Serviciul de mesagerie regandit: noul serviciu de mesaje integreaza nu numai SMS ci si Live Messenger si Facebook chat. Astfel poti folosi toate aceste servicii pentru a trimite un mesaj in modul cel mai convenabil. Cel mai probabil prietenii te vor vedea permanent online in functie de setari exact cum se intampla pe telefoanele Android si Google talk.

Hub-uri imbunatatite: inafara de bug fixuri, imbunatatiri de viteza si eventuale mici redesign-uri hub-uri incorporeaza acum si aplicatiile din domeniul sau.
Hub-ul de poze are acum recunoastere faciala si abilitatea de a da tag in pozele urcate pe Facebook.

Xbox Live : sufera un redesign destul de mare accentul fiind pus pe interactionarea mai usoara si accesul la informatiile prietenilor

Dictare si citire :
SMS-urile pot fi acum dictate prin comanda vocala si telefonul va transcrie ceea ce dictam. La fel ele pot sa fie citite oral de catre telefon ca sa nu fim nevoiti sa ne uitam la ecran. In aceeasi idee au fost integrate noi comenzi vocale. In demo-ul de ieri am vazut cum o notificare aparuta in mijloc unui joc prin comanda vocala “dismiss”. Din pacate este foarte probabil ca acest serviciu sa fie disponibil numai pentru limba engleza.

Bing Vision, si alte imbunatatiri pentru Bing :
In primul rand primim abilitatea de a face o poza la un obiect si a-l cauta direct pe internet. Acest feature merge inclusiv pe coduri de bare sau coduri QR dar si asupra obiectului direct.  La afisarea rezultatelor primim inclusiv “deep links” -linkuri care vor deschide aplicatii relevante. De exemplu daca am cautat o carte sigur vom primi link care va deschide Kindle la acea carte. In cazul unui film -IMDB si tot asa.

Bing Music este serviciul de cautare care cauta cantece, asemanator aplicatiei Shazam. Auzi un cantec care-ti place, inregistrezi cateva secunde din el si Bing iti va da informatii despre el si evident link de unde poate fi cumparat.

O alta aditie pentru Bing sunt asa numitele “quick cards
Cand cauti un film de exemplu, primul rezultat va fi acest quick card care iti va da informatii relevante precum locul si ora la care se ruleaza filmul. Iarasi ne e teama ca acest serviciu nu va putea fi folosit la noi in tara, sau in cel mai bun caz va aduce numai informatii trunchiate.

Local scout este o alta aditie pentru Bing. Cand cauti un loc, sau folosind direct serviciile de locatie Local Scout iti afiseaza toate restauranturile, cafenelele si afacerile de pe o anumita zona, incluzand review-uri si metode de contact. Inca un feature probabil indisponibil la noi.

O ultima aditie la acest capitol, care suntem aproape siguri ca nu va putea fi folosita in Romania este aditia hartilor de interior in Bing Maps. Daca te aflii intr-un centru comercial mare sau intr-o cladire importanta s-ar putea sa fi surprins ca deschizand Bing Maps sa observi o harta, inclusiv pe etaje a cladirii in care te aflii. Un feature foarte util in anumite situatii.

Grupuri de contacte: poti creea acum grupuri de contacte precum “familie”, “prieteni”, “munca”, etc. Le poti accesa printr-o scurtatura pe ecran si poti vedea update-urile de status numai din acel grup, respectiv poti trimite rapid mesaje intregului grup.

Foldere de conturi de e-mail : poti conecta mai multe conturi de email catre acelasi folder. Astfel poti accesa foarte usor doar emailurile personale sau de la munca.

Email-uri threaded: cu alte cuvinte mesajele si raspunsurile apar acum sub forma de discutie nu ca emailuri complet separate. Este mult mai usor de a urma firul unei discutii astfel si de a gasi ce te intereseaza.

Clientul de mail suporta acum cautarea pe server si cateva masuri de securitate de tip “enterprise”

Evenimentele de pe Facebook, si invitatiile primite acolo sincronizeaza si sunt afisate acum si in calendarul telefonului.

Marketplace pe web: Tot ieri a fost confirmat oficial ca odata cu Mango se va lansa si o varianta pe web accesibila din browser. Orice aplicatie cumparata acolo va fi trimisa direct catre telefon fara sa fie nevoie de sincronizare. Este foarte similar cu ceea ce are Android-ul dar este un feature foarte util deci suntem bucurosi de aditia sa.

Inafara de toate aceste noutati mai sunt si altele semi-oficiale si o multime care nu au fost prezentate ca demo; sa nu uitam ca e vorba de aproximativ 500 de imbunatatiri aduse sistemului.

Cele mai interesante din aceste categorii sunt:

  • Abilitatea de a adauga sonerii personale
  • Integrarea serviciului Skype in platforma Windows
  • O multime de imbunatatiri mici precum setari de sunet si de conservare a bateriei

Mango va fi lansat in aceasta toamna si va fi gratuit si disponibil pentru toate aparatele ruland Windows Phone 7. Pentru dezvoltatori in cadrul zilei de azi s-a lansat SDK-ul complet deci puteti deja incepe crearea urmatoarei generatii de aplicatii.