windows phone blackberry

Cateva zvonuri si declaratii oficiale din ultimele zile se imbina pentru a ne da o imagine interesanta asupra viitorului Windows Phone.

In primul rand avem declaratiile oficiale ale lui Andy Lees de la conferinta AsiaD de acum cateva zile care a mentionat ca platforma va suporta noile tehnologii NFC ( near field communication ) si LTE ( long term evolution ) incepand cu anul viitor. NFC-ul sunt acele chip-uri de comunicare intre aparate care se afla in proximitate. Nexus S a fost printre primele telefoane care suporta aceasta functie dar cu aparitia serviciilor de tip Google Wallet , dependente de acest sistem, observam cum numarul aparatelor astfel dotate creste.

La fel si LTE-ul, acesta reprezentand internetul mobil 4G, urmasul lui 3G+ care va permite viteze substantial mai mari decat cele actuale. Dar aceasta tehnologie nu isi are rostul momentan incat putine retele si numai in zone foarte restranse suporta serviciul. Acesta va deveni generalizat abia in anii ce urmeaza.

In alta ordine de idei avem niste zvonuri credibile legate de formele si rezolutiile pe care le vor putea avea aparatele Windows Phone. Desi Microsoft a fost pana acum foarte strict in privinta acestora, se pare ca lucrurile vor incepe sa se schimbe de la anul. Inca de la lansarea platformei stiam ca vor fi suportate 3 “sasiuri”. Daca primul il vedem acum, acesta de rezolutie 800×480 si procesoare Snapdragon celelalte au ramas un mister.

Zvonurile noastre spun acum insa ca in curand le vom vedea si pe celelalte, odata cu update-urile ce urmeaza pentru Windows Phone. Si avem dupa cum urmeaza:

  • “Mango” – Qualcomm Scorpion ( Cortex A8 ), camera frontala si giroscop
  • “Tango” – 480 x 320, design tip Blackberry, suport pentru LTE si probabil NFC
  • ” Apollo” , adica Windows Phone 8 – 1280 x 720, procesoare dual core

Indiferent daca aceste zvonuri sunt exacte este foarte clar ca Microsoft sunt implicati puternic in acest proiect si nu vor renunta prea curand la el. Iar odata cu lansarea de aparate Nokia Windows Phone saptamana viitoare putem fi siguri ca aceasta platforma va ramane pe piata.