Stiati ca Youtube transmite filmulete in 3D ? Daca ati raspuns cumva afirmativ inseamna ca sunteti la fel de pasionati de tehnologie ca si noi dar ceea ce probabil nu stiati este ca aceste filmulete 3D sunt transmise de mai bine de un an. Da, e adevarat. Acum un an si un pic un angajat Google s-a decis sa-si foloseasca portiunea de 20% de timp “liber” dar platit pe care toti angajatii Google o au ( da stim e genial sa lucrezi la marele G) spre a creea un mic demo de vizionare 3D. Cateva luni mai tarziu vazand potentialul proiectului acesta a fost marit si implementat la Youtube.

De ce nu stiati despre asta? Raspunsul e simplu. Desi 3D este ceva ce foarte curand va fi gasit peste tot inclusiv in monitoare, telefoane mobile si mai stim noi ce, momentan este inca la inceput. In plus pentru a vedea in filmulet in 3D acesta trebuie sa fie filmat intr-un mod special si de aceea exista pe Youtube numai cateva mii de astfel de filmulete care raportate la filmuletele obisnuite reprezinta aproape 0. Deci nu este de mirare ca au trecut aproape neobservate in tot acest timp.

Tehnologia este una simpla si daca aveti o pereche de ochelari 3D colorati ( se gasesc inclusiv la noi prin tot felul de magazine) puteti foarte usor sa vedeti un filmulet de youtube in 3D. Tot ce trebuie sa faceti este sa nimeriti in meniul din dreapta jos setarea care se potriveste ochelarilor dumneavoastra. Desigur functioneaza doar ochelarii aceia colorati ieftini, nu si cei polarizati precum cei de la nVidia sau cei pe care ii primiti la cinematografe acum. Exista si o setare care nu necesita ochelari, Cross-Eyed. In aceasta vedeti doua imagini identice alaturate iar voi trebuie sa va incrucisati ochii. Din pacate reusita acestei metode depinde foarte mult atat de filmulet cat si de voi insiva si modul in care reusiti sa priviti. Pe mine personal m-a lasat doar ametit.

Lista de setari pentru ochelari

Daca doriti sa cautati filmulete 3D pe Youtube o metoda buna este sa cautati “yt3d:enable=true” acesta fiind tag-ul specific. In continuare va lasam cu cateva exemple de astfel de filmulete 3D.