Sa zicem ca esti pasionat de tehnologie si ca vrei sa ai un job la care mergi cu placere. Totodata, proiectele din acea firma te fascineaza si esti dispus sa stai mai mult timp pentru a finaliza si a lua parte la un proiect ce va avea/are un mare succes pe internet. ( pe langa astea ai avea si un program lejer si jobul e undeva in strainatate)

Nu ar fi genial sa lucrezi la un nou feature pentru Facebook, sau la o noua interfata pentru Gmail sau Yahoo, sau probabil un nou browser?

In cazul asta poate esti omul perfect pentru Google, Yahoo, Microsoft, Mozilla, Facebook, Netlog si alti baieti destepti cu firme de succes. Scopul articolului este sa va prezentam de ce merita sa alegeti o cariera in IT&C si sa va aratam cum se ajunge acolo prin internship-uri care dureaza 3 luni.

In primul rand, din ce in ce mai putin oameni sunt interesati de tehnologie si programare, majoritatea aleg acum economia si dreptul nestiind ca piata este suprasaturata si job-urile foarte putine. Programarea este ca o limba straina si este foarte cautata si folosita, iar oamenii care sa administreze serverele sunt la fel. Care este avantajul? Este simplu, lucrezi intr-un mediu flexibil si salariul este mare.

Sfatul nostru, daca stiti HTML, stiti sa integrati Java, Silverlight si PHP, CSS, C++, C#, Ajax, Pyton, .NET si altele trebuie sa urmati cativa pasi pentru a ajunge sa lucrati la marile companii web. Precizam ca nu trebuie sa le cunoasteti perfect; daca ati codat in liceu si putin prin facultate este deajuns pentru a incepe o cariera, mai departe invatati pe cont propriu prin practica si nu in ultimul rand se ocupa si firma respectiva de voi. Si nu ar trebui sa fi nici toba de carte, companiile cauta oameni pasionati care pot si vor sa invete pe parcurs.

Pasul 1: Intai trebuie sa cauti niste informatii minime despre compania la care vrei sa lucrezi. Pentru asta accesati GlassDoor, WikiJob , Monster si Stagii pe bune. Aici cautati cam ce job-uri sunt valabile in functie de abilitatile pe care le aveti, iar de aici puteti aplica pentru job trimitand un CV companiei. Dupa asta va trebui sa asteptati intre 2-4 luni pentru a primii unul dintre raspunsurile: 1) Ne pare rau, dar nu cautam deocamdata oameni pentru acest post ( ceea ce e ok deoarece firma te pastreaza in baza lor de date si daca au nevoie de tine te vor suna) si 2) Te vom contacta pentru un interviu.

HINT CV!: Nu enumera in CV ce limbaje de programare/tehnologii stii pentru ca nu te va lua mai nimeni in seama! In schimb scrie in ce proiecte ai folosit limbajul/tehnologia respectiv(a). De exemplu: “am utilizat C# intr-un proiect de design jocuri in XNA”.

Pasul 2: Interviurile sunt de 2 tipuri: telefonice sau la ei la firma. Acestea se  dau prin lunile februarie-mai si vor fi in jur de 3.

Interviul telefonic decurge ceva de genul: ce proiecte ai mai facut? in ce tehnologii ai mai lucrat?, te vor intreba algoritmi si probabil va trebui sa codezi (cam 50-100 de linii de cod) pe hartie(si va trebui sa le dictezi prin telefon) sau in Google docs pentru a te putea verifica in timp real.

Pentru interviul in persoana va trebui sa te deplasezi la ei (depinde de fiecare firma IT in parte in ce tara vor sa dea acel interviu). Ei vor plati avionul, cazarea si alte cheltuieli.

HINT interviu!: Scapa de emotii, esti acolo pentru ca vrei sa faci asta. Daca ti se pune o intrebare si ii stii raspunsul clar pe loc, mai bine incearca sa le arati ca o iei de la baza cu ceva simplu si ca iti amplifici ideile pana la raspunsul final.

Pasul 3: Daca sunteti acceptati este excelent. Din acel moment aveti o luna pentru a va pregati actele necesare pentru plecare. Din nou transportul este platit de ei.

Odata ajunsi acolo incep surprizele. Vei  fi pus intr-o echipa cu un proiect ce se va desfasura pe toata perioada intership-ului,  programul este mai mult decat flexibil si nu va fi nici o diferenta intre un angajat Google, de exemplu, si un angajat la internship. Daca vreti puteti chiar sa schimbati echipa in care sunteti si sa va mutati la un proiect mai interesant.

HINT job!: Daca ati fost macar la un intership, sansele de a fi acceptat la un job full time cresc cu 50% deoarece ei au  lucrat deja cu tine si stiu la ce sa se astepte. Daca nu ati fost acceptat nu e nimic. “Orice sut in fund e un pas inainte” dupa cum se spune si puteti aplica din nou anul viitor cu exact aceleasi sanse ca si ceilalti.

Cat despre salariu, am aflat de la un angajat de la Microsoft (care nu a semnat contract de confidentialitate) ca a avut 5400$ pe cele 3 luni de internship.

Pentru a va pregati pentru interviuri si a nu fi luat prin surprindere va propun sa cautati: Programming Interviews Exposed si IT Interviews Exposed.

Daca aveti intrebari sau alte pareri va asteptam la sectiunea de comentarii.