Daca acum ceva timp ideea de ‘a scrie’ se rezuma la a insira cuvinte pe hartie, sau – mai apoi – la a abuza de butoanele tastaturii, in ziua de astazi acest proces a devenit unul deosebit de complex, care incepe in fata calculatorului si se continua pe telefoane si tablete sicronizand prin cloud, independent de locatia autorului. Vom prezenta in urmatoarele randuri 5 aplicatii de iOS cu care ne-am intalnit de mai multe ori, atat din nevoie, cat si din placere. Ele sunt unelte excelente pentru scriitori Web 3.0

1.WriteRoom

WriteRoom a fost lansat initial ca o alternativa a programului Microsoft Word, avand ca prinicipale avantaje functionalitatea full screen si interfata simpla, menita sa distraga cat mai putin posibil atentia utilizatorului. Datorita popularitatii sale in randul posesorilor de Mac-uri, acest program si-a facut rapid loc printre aplicatiile oferite si recomandate de App Store. Acest lucru s-a intamplat in principal datorita compatibilitatii acestui program cu serviciul de sincronizare Dropbox, oferindu-le persoanelor ce detin atat un Mac, cat si un iPhone sau un iPad, o mai mare mobilitate de lucru.

WriteRoom pentru iPhone vine partial ca un substitut pentru clasicul ‘Notes’, aducand totodata cu el o arie larga de optiuni, precum: organizarea manuala sau automata a documentelor, numararea cuvintelor, cautare, setarea manuala a lungimii si latimii spatiului de lucru, luminozitate, sincronizare manuala si automata, printare, expediere prin e-mail, encriptarea documentelor, detectarea link-urilor, sortare, etc.

Pretul aplicatiei este de 3.99 euro si poate fi descarcata de aici.

Ca alternative, trebuiesc mentionate aplicatii precum: Clean Writer, Elements, iA Writer, My Writing Nook, Notesy, PlainText, SimpleNote, Writings.

aplicatie de scris iOS writeroomaplicatie de scris iOS writeroom

2. WriteChain

Aceasta aplicatie este deosebit de simpla, dar totodata utila – in special pentru scriitori in devenire (dar nu numai), care au nevoie sa isi impuna un anumit ritm de lucru.
Practic rolul ei este unul singur, si anume acela de a contabiliza numarul de cuvinte pe care utilizatorul il scrie in decursul unei zile sau al unei sesiuni. Din pacate aplicatia nu poate fi sincronizata cu nici un alt program, astfel incat numarul de cuvinte trebuie introdus manual.

Ideea din spatele aplicatiei se prezinta prin intermediul unui sistem motivational. In termeni mai simpli, procesul se desfasoara astfel: utilizatorul isi propune sa atinga un numar N de cuvinte scrise pe zi, si seteaza aceasta limita in cadrul aplicatiei. Apoi, in fiecare zi, acesta introduce numarul de cuvinte scrise, iar pentru fiecare zi consecutiva in care si-a atins obiectivul, acesta primeste o za, scopul fiind de a construi un lant cat mai lung de zile in care limita a fost atinsa. Astfel, utilizatorul se simte motivat si gaseste un argument in plus pentru a scrie.

Aplicatia poate fi gasita gratuit aici.

writechain aplicatie iOS writechain aplicatie iOS

3. Thesaurus

Orice persoana care lucreaza redactand cuvinte intalneste momente in care are nevoie de oarece inspiratie, fie ca este vorba de sinonime, antonime sau locutiuni.
Desi aceasta aplicatie se ocupa in principal cu gasirea de sinonime pentru cuvinte din limba engleza, ea va oferi si cuvinte asemanatoare, expresii, antonime si sugestii, atunci cand acestea sunt disponibile.

Aplicatia dispune si de o scurta lista a ultimelor cuvinte cautate, lista ce poate fi gasita in partea de jos a ecranului (putand fi stearsa la nevoie).
Un alt aspect placut al acestei aplicatii simple se regaseste in faptul ca o noua cautare poate fi efectuata rapid, prin simpla atingere a unuia dintre cuvintele deja oferite pe ecran.

Pretul aplicatiei este de 0.79 euro si poate fi descarcata de aici.

aplicatie dictionar thesaurus iOS

4. Lexisgoo English Dictionary

Daca Thesaurus se ocupa de cateva procese simple, aceasta aplicatie extinde considerabil functionalitatile disponibile, incepand cu un program de traduceri bazat pe cel oferit de Google, si terminand cu 3 dictionare de definitii incluse in cadrul aplicatiei. Baza de date pusa la dispozitie utilizatorului este una cuprinzatoare, cu foarte putine lipsuri. Pe langa aceste functii, aplicatia ofera o multitudine de functii secundare precum prezentarea unor neologisme, abilitate de a cauta cuvinte fonetic sau prin anagrame.

Si pretul acestei aplicatii este tot 0.79 euro si o gasiti aici.

aplicatie dictionar Lexisgoo iOSaplicatie dictionar Lexisgoo iOSaplicatie dictionar Lexisgoo iOS

 

5. WriteUp

WriteUp este inca una dintre aplicatiile ce face posibila crearea si editarea de text folosind iPhone-ul, avand foarte multe apecte in comun cu WriteRoom, iar aici discutam inclusiv despre compatibilitatea cu Dropbox.
Adevarul fie spus, diferentele apar doar la capitolele design si pret, optiunile puse la dispozitie fiind aproximativ identice. Un alt detaliu ce trebuie mentionat in legatura cu WriteUp consta in existenta folderelor, optiune inca inexistenta in cadrul WriteRoom.

In ceea ce priveste aspectul grafic, WriteUp ofera o imagine de ansamblu un pic mai placuta ochiului decat WriteRoom, dar acest detaliu tine foarte mult de preferintele utilizatorului. Asadar, pentru o interfata simplista, recomandam WriteRoom. In cazul in care preferati prezenta unor culori pastelate si o grafica mult mai bine pusa la punct, WriteUp este aplicatia potrivita.

Pretul acestei aplicatii este de doar 2.99, fata de cei 3.99 euro necesari pentru achizitionarea aplicatiei WriteRoom.

WriteUp aplicatie iOSWriteUp aplicatie iOS

Vrem sa auzim si despre aplicatiile voastre preferate asa ca asteptam recomandari mai jos in comentarii.