Am o problema. Si de fapt nu e mea. Nu sunt sigur daca e o problema a dezvoltatorilor romani la general sau a celor care vin sa vorbeasca in fata acestor dezvoltatori.

La DevWorld azi dar si la restul conferintelor de acest gen la care am participat in ultimul timp se intampla ceva foarte ciudat. Teoretic suntem cu totii acolo si invitam persoane importante din domeniul IT pentru a vorbi de tehnologii disruptive, idei noi, practici de afaceri, modele de codare, piete in dezvoltare si alte lucruri interesante de acest gen.

Practica ne cam bate in schimb si nu inteleg de ce. La fiecare conferinta se discuta despre aceleasi cateva subiecte, intr-un mod foarte superficial si absolut deloc de ajutor. Se vorbeste despre tehnologii care au aparut acum un an, doi si pe care orice dezvoltator care se respecta ar trebui sa le cunoasca. Chiar si tehnologii aparute acum 6 luni de zile in aceasta industrie pot fi considerate vechi.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt importante astfel de discutii de popularizare dar sunt relevante numai in momentul in care apar acele tehnologii. Atunci cand vii si povestesti in fata a peste 100 de dezvoltatori despre cloud computing sau HTML5 ca si cum ar fi ceva care a aparut ieri si e nou, necunoscut si revolutionar inseamna ca ceva nu merge. Daca intradevar acele persoane nu cunosc aceste lucruri inseamna ca nu au de ce sa se numeasca dezvoltatori, nu au de ce sa fie implicati in industrie si au venit degeaba acolo.

Dar in cazul in care ei cunosc deja aceste lucruri si se plictisesc ascultandu-te inseamna ca nu ti-ai inteles publicul, si tu, ca mare lider in domeniu, nu ai ce cauta pe acea scena.

Aceeasi idee se aplica si pentru restul conceptelor. Daca este nevoie sa platesti cateva sute de euro ca sa ti se explice ca experienta utilizatorului e importanta, ca ceea ce faci tu trebuie sa fie inteligent, nou si sa functioneze bine, ca nu trebuie sa copiezi alte aplicatii ci ca trebuie sa vii cu ceva nou, respectiv ca pretul pentru aplicatia ta trebuie sa fie unul adecvat ..atunci permite-mi sa te intreb: ce cauti acolo?

Astea sunt concepte de baza, sunt lucruri logice si de bun simt pe care orice copil de clasa a 5-a ar trebui sa le inteleaga si sa le stie. Sunt lucruri pe care le inveti si la care te gandesti atunci cand te hotarasti sa activezi in acest domeniu, nu cand, teoretic, esti deja profesionist si vii la o conferinta sa aflii despre cele mai noi practici in IT.

Daca pentru voi este ceva nou ca Android-ul e fragmentat sau ca cea mai mare crestere este in piata mobila atunci e clar ca ceva nu merge.

Sper sincer ca problema este doar una de intelegere a nivelului publicului caci altfel s-a dus pe apa sambetei orice speranta ca merita sau ca poti face ceva pe piata locala.