Poate că unii din voi se gândesc că nu au date suficient de importante pe hard disk-ul calculatorului cât să merite efortul un backup “ca la carte”. Parţial adevărat, pentru că nu va da nicio companie faliment dacă vă pierdeţi toate documentele. Parţial fals. De ce? Păi hai să ne gândim că vi se strică HDD-ul mâine de dimineaţă. Colecţia de mp3-uri? S-a dus. Pozele cu prietenii, descărcate de pe net şi mai ales cele din vacanţă cu prietena (la mine însumează 6.2 GB)? Şi ele duse pe apa sâmbetei. Salvările de la un joc pe care mai aveaţi puţin şi-l terminaţi? Nu mai sunt. Pot vorbi din experienţă chiar, pentru că acum mulţi ani mi-am pierdut într-un astfel de incident salvările de la Morrowind, joc la care butonasem preţ de aproximativ un an…

Dacă v-am stricat somnul pe seara asta e musai să vă pomenesc de un număr de soluţii pentru problemele acestea, în fapt trei forme de backup la care puteţi apela şi în legătură cu care voi face câteva tutoriale pe parcursul unei serii de articole:

 • drive imaging;
 • onsite backup;
 • online backup.

Drive imaging

La fel cum conţinutul unui CD /DVD poate fi salvat într-o imagine .iso, conţinutul unei partiţii de pe hard disk poate fi salvat într-un fişier-imagine. Pentru acest scop puteţi folosi un număr de utilitare, dintre care ne vom concentra asupra lui DriveImage XML (care este free pentru uz personal) şi Acronis True Image (care presupune achiziţionarea unei licenţe). Veţi avea nevoie şi aici de un loc unde să stocaţi backup-urile (un hard disk extern de exemplu). Un mare avantaj al lui DriveImage XML este acela că poate crea imaginea în timp ce lucraţi (hot imaging).

Onsite backup

Într-o companie “onsite backup” poate însemna foarte multe lucruri (de la backup pe bandă magnetică la tot felul de alte soluţii). În cazul nostru însă, pentru onsite backup vom folosi un hard disk extern. Ca software vom folosi utilitarele incluse în Windows XP / Vista / 7 / Mac OS / o distribuţie majoră de Linux.

 

Online backup

E o opţiune pe care cred că tare mulţi utilizatori casnici o ignoră în acest moment. Pe lângă soluţiile din aceeaşi categorie cu Dropbox (din păcate afectat de nişte probleme de securitate) există companii care oferă servicii de backup online profesionale contra cost şi pentru un volum destul de mare de date. Datele sunt criptate şi preţul variază în funcţie de volumul de date. Avantajul faţă de celelalte soluţii? Este offsite, deci dacă vi se fură tot ce aveţi în casă datele sunt în continuare în siguranţă. De asemenea implică un cost iniţial redus, fiind vorba de un serviciu. Cel mai tare mi-a atras atenţia Mozy. 

 

Drive imaging cu DriveImage XML (FREE)

Backup:

 1. Descărcaţi kit-ul de instalare de pe site-ul producătorului: http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm .
 2. La deschiderea programului (care nu e foarte arătos 🙂 ) veţi fi întâmpinaţi de un ecran de bun-venit şi un meniu cu principalele opţiuni ale programului: Backup, Restore, Drive to Drive (poate clona un drive), Browse (se deschide o imagine deja făcută şi se restaurează fişiere individuale din aceasta).
 3. Selectaţi Backup şi apoi partiţia căreia doriţi să-i faceţi imagine, dând apoi click pe Next. Veţi fi întâmpinaţi de un wizard.
 4. backup la hdd

 5. Selectaţi locaţia unde să se stocheze imaginea (în cazul nostru un alt HDD; atenţie însă să fie o partiţie NTFS şi să aibă suficient spaţiu cât să cuprindă tot spaţiul ocupat de pe partiţia căreia îi facem backup), deselectaţi “Split large files” şi selectaţi nivelul de compresie dorit.
 6. Încă un click pe Next şi un pic de răbdare şi totul este gata.
 7. wizard backup hard disk

Restore (o întreagă partiţie):

 1. Dacă este vorba de partiţia sistem va fi nevoie să introduceţi HDD-ul în alt PC ce are instalat DriveImage XML sau să rulaţi programul de pe un CD bootabil cu Windows (ceva gen Hiren’s Boot CD). Pentru a-l include pe un CD bootabil creat cu BartPE puteţi folosi plugin-ul găsit aici: http://www.runtime.org/data-recovery-products.htm .
 2. Odată pornită aplicaţia daţi click pe Restore şi apoi Next. Veţi fi întâmpinaţi din nou de un wizard, de data aceasta rugându-vă să specificaţi ce imagine doriţi să restauraţi.
 3. Selectaţi partiţia pe care doriţi să scrieţi imaginea. Atenţie mare însă, tot ce există în acest moment pe partiţia aceea va fi şters şi peste se va scrie imaginea.
 4. Confirmaţi şi aşteptaţi ca procesul să se încheie.

Restore (fişiere individuale):

 1. Deschideţi aplicaţia şi selectaţi opţiunea Browse, apoi specificaţi imaginea pe care doriţi să o deschideţi. 
 2. Selectaţi fişierele pe care doriţi să le restauraţi şi daţi click pe Extract.
 3. restore fisiere backup

 4. Specificaţi folder-ul în care să fie plasate fişierele, confirmaţi şi continuaţi ce aveaţi de făcut 😉 .
 5. recuperare fisiere din backup harddisk