Sa analizam ce aduce nou iOS5 pentru posesorii de iPhone 4.

Sistem de Notificare

Una din cele mai importante modificari este adus la sistemul de notificare. Apple s-a inspirat de la Google si a imprumutat cateva elemente. La fel ca in Android, cu un swipe de la nord la sud, apare un ecran cu diverse notificari: vremea, actiunile la bursa si ultimile evenimente: mesaje primite, apeluri pierdute etc. Utilizatorul are la dispozitie un meniu pentru a seta ce aplicatii au voie sa publice notificari in acea zona. In plus, acestea pot aparea si pe home-screen in mod standby si se poate interactiona cu ele direct de acolo.

Integrare iCloud,PC-free si noutati over-the-air

iCloud, serviciul ce inlocuieste esecul numit MobileMe este integrat in iOS 5. Se poate face backup direct “in the cloud”, orice poza pe care o facem se incarca automat in cloud si este descarcata pe celelalte dispozitive Apple etc.

In plus, activarea telefonului sau backup-ul se poate face acum fara fire atata timp cat telefonul este conectat prin Wifi la aceeasi retea cu laptopul/calculatorul. Mai mult, viitoarele actualizari aduse sistemului de operare pot fi descarcare si aplicate fara fir si fara calculator, din nou numai prin Wifi.

Sistemul iMessage

Atunci cand scriem un sms sau mms, telefonul detecteaza daca recipientul detine un iPhone sau iPad si le poate trimite folosind conexiunea la internet si nu folosind abonamentul de voce/sms oferit de operator.

Editari foto si buton de camera

Daca apasam butonul principal de 2 ori, apare un buton dedicat pentru camera. Astfel, se pot face poze mai repede – nu mai trebuie sa cautam aplicatia pentru camera printre celelalte zeci de aplicatii.
In plus pentru a face modificari usoare fotografiilor facute nu mai trebuie instalata nici o alta aplicatie, aceste optiuni fiind din start disponibile (crop, red-eye si auto-enhance).

Bineinteles, mai sunt si alte noutati precum integrarea directa cu Twitter, Newsstand, Reminders sau noutati valabile doar pentru iPad (o noua tastatura in modul landscape) sau iPhone 4S (asistentul personal Siri ce primeste comenzi vocale).

Concluzie

Noutatile aduse sunt binevenite si cateva dintre ele foarte utile. Totodata, versiunea iOS 5 pare a fi totusi un update pentru a tine pasul cu Android, competitorul principal care oferea deja majoritatea acestor features intr-o forma sau alta.

Tinand cont de faptul ca download-ul este gratuit, putem recomanda iOS 5 tuturor utilizatorilor de iPhone, iPod Touch si iPad.