În ziua de astăzi suntem obișnuiți să folosim telefoanele mobile pe post de cameră foto de exemplu. Sau un micuț ebook reader pentru cele câteva zeci de minute petrecute în mijloace de transport.

Dar puțină lume cred că și-ar fi putut imagina că un smartphone poate fi folosit pentru ați măsura pulsul. Înainte de a continua, un mic avertisment atât din partea noastră cât și din partea dezvoltatorilor: această aplicație nu transformă telefonul într-un aparat medical și nici nu subtituie vreunul!

Acum să vedem despre ce este vorba: aplicația se numește Cardiograph și se găsește în versiunea pentru iOS și pentru Android. Este dezvoltată de cei de la MacroPinch.

Noi am testat versiunea pentru iOS și trebuie să spunem că programul funcționează bine. Mult peste așteptări. Când ne-am gândit să testăm aplicația am bănuit că este fie o glumă fie ceva total neperformant.

Modul de funcționare este foarte simplu: într-un loc destul de bine luminat, se pune un deget peste lentila camerei foto și flash, se ține nemișcat și se pornește aplicația care incepe sa inregistreze pulsul. Cel mai probabil, algoritmul funcționează măsurând diferențele de intensitate a luminii prin senzor.

Dezvoltatorii au pus mult timp și energie în a recrea aparatele folosite in spitale: astfel, există o bandă pe care sunt înregistrate pulsurile și care poate fi consultată mai târziu și există și un efect sonor asemănător aparatelor “reale”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicația permite crearea mai multor profile astfel încât fiecare membru al familiei își poate înregistra activitatea și menține istoria într-in mod foarte simplu. Versiunea 1.5 a adăugat chiar și înregistrarea și salvarea locului în care tensiunea a fost luată.

Întrebarea cea mare: merită această aplicație 1.99$ pentru iOS? Eu voi merge pe varianta “nu”. Este o aplicație frumoasă, care funcționează bine dar nu îi văd cu adevărat utilitatea. Dacă cineva chiar trebuie să își măsoare bătăile inimii în mod constant, trebuie să investească într-un aparat medical. Altfel, dacă găsiți această aplicație mai ieftin sau chiar gratuită, de ce nu?

La final, un filmuleț de prezentare care arată și cum este folosită aplicația în diverse scenarii.