Propriul meu monitor este cam vechi. Eu personal il am de aproximativ 2 ani, iar ca design cred ca a aparut in jur de 2006. Chiar si asa eu sunt foarte multumit de el si l-am folosit cu placere ( si ocazional dureri de ochi) in tot acest timp. Din pacate acum ceva vreme in timp ce-l foloseam s-a stins brusc ( desi led-ul arata ca e pornit).  Uneori acest fenomen este precedat de variatii in luminozitate, flickers, un sunet inalt din interiorul monitorului, miros de plastic topit sau alte asemenea.  Daca asa suna si povestea voastra iata o solutie foarte simpla si foarte ieftina pentru a salva monitorul.

Simptome:

– Monitorul pare sa se stinga brusc dar led-ul indica ca e pornit.

– Acest eveniment e precedat de variatii in luminozitate, flickers, un sunet inalt din interiorul monitorului, miros de plastic topit, etc.

– Monitorul a fost probabil asamblat inainte de 2006 ( creste foarte mult sansele).

Testul:

Un mic test pentru a afla daca aceasta solutie vi se aplica: lasati monitorul in starea lui care pare sa fie stinsa ( dar cu led-ul indicand ca este aprins) si apropiati o lanterna ( preferabil lumina alba) de ecran. Daca cumva distingeti ce ar trebui sa fie pe ecran inseamna ca solutia noastra va functiona. Daca nu se vede nimic inseamna ca va trebui sa schimbati monitorul din pacate.

Rezolvarea problemei:

Problema este cauzata de unul sau mai multe condensatoare care s-au ars/topit. A existat o perioada cand foarte multe firme au folosit condensatoare de calitate extrem de proasta ( Samsung, Fujitsu etc ) iar asta duce la reducerea drastica a duratei de viata a unui echipament cu astfel de condensatoare mai ales monitoare.

1) Desfaceti carcasa monitorului. Aici depinde foarte mult de modelul monitorului. Samsung-ul meu se deschide pur si simplu prin fortarea cu o lama sau ceva asemanator a locurilor de imbinare. Alte monitoare folosesc un design mai inteligent cu suruburi. Incercati sa aveti grija la acest punct mai ales daca si la voi imbinarea se face doar prin presiune si bucati subtiri de plastic, caci acestea se pot rupe foarte usor.

2) Acum ca ati trecut de partea grea continuati sa desfaceti carcasele ( de metal de data asta ) pana cand gasiti si aveti acces liber si direct la placuta de siliciu in care ar intra cablul de curent.

3) Scoateti placuta si tineti minte unde intra fiecare fir. Iarasi incercati sa nu bruscati sau sa trageti prea tare de fire unele pot fi destul de sensibile.

4) Verificati cu atentie placuta, condensatorii si rezistentele de pe suprafata ei. Daca vreun condensator este umflat, topit, deformat, spart, cu semne de arsura in jur ( chiar si putin) in mod sigur acela este de vina.

5) Trebuie sa topiti cositorul care-l tine prins si sa il inlocuiti cu unul asemenator sau mai bun. Condensatoarele sunt ieftine dar uneori dificil de gasit, pentru cei din Bucuresti cunoastem cateva locatii. In cazul meu cele originale aveau 25V si 820uF dar le-am inlocuit cu unele de 1000uF. u=micro.

6) Asigurati-va ca nu ati atins si alte circuite cand ati montat noul condensator, apoi legati firele la loc si verificati daca monitorul se aprinde. In mod normal ar trebui sa vedeti fereastra cu “No signal” daca monitorul nu e legat si la calculator.

Atat. Astfel cu numai 5 lei ati salvat monitorul.

Condensatori noi

Condensatorii noi

Placuta electrica

Placa electrica pe care o cautati