Fara a incerca sa scriu un articol exhaustiv sau complet voiam sa fac o mica prezentare a diferentelor pe care le veti observa imediat ce treceti de la Vista la noul Seven.

1) Timpul de boot / bootare/ pornire
La prima demonstratie cand a fost dezvaluit Seven, unul dintre punctele de interes era exact acest timp de pornire care teoretic trebuia sa fie cam cu 40% mai scurt decat la Vista. Din pacate eu nu am observat nici o diferenta. Am facut multiple teste cronometrate pentru a fi sigur si ambele sisteme de operare necesita cam 20 de secunde de la apasarea butonului pana la afisarea desktop-ului.

2)Incarcarea pararela a drivere-lor
Diferenta la pornire este alta. Seven incarca drivere-le in pararel, utilizand astfel procesoarele multi-core la potentialul lor adevarat. Teoretic asta l-ar face mai rapid ( desi testele dovedesc altceva); in schimb diferenta consta in momentul in care se afiseaza desktop-ul si puteti utiliza calculatorul. La Vista in acel moment nu toate drivere-le erau incarcate ( de exemplu mai trebuia sa astept cam 40 de secunde pana sa pot folosi imprimanta) pe cand la Seven in momentul in care vedeti desktop-ul toate drivere-le sunt deja incarcate.

3) Pre-incarcarea programelor
O ultima diferenta la pornire, Vista desi nu incarca toate driverele, pre-incarca programele cele mai utilizate ( le baga in cache), astfel dumneavoastra puteati folosi aceste programe mult mai repede. Seven nu mai face acest lucru. Cel putin nu Release Client-ul.

4) Timpul de copiere si timpul de instalare
Copierea fisierelor pare sa fie din nou stabila si rapida ( atat criticii cat si fanii Vista stiu cat de mare a fost aceasta problema in special inaintea service pack-ului). Ca un rezultat direct, si timpul de instalare pentru diverse programe a scazut simtitor.

5) Securitatea
Seven este bazat pe kernel-ul de la Windows Server 2008 care este o versiune imbunatatita a celui pe care se baza Vista. Asta in sine face ca sistemul sa fie mai rapid, mai stabil si in mod special mai sigur. Ca un mic bonus, in sfarsit se poate seta nivelul de agresivitate pentru User Account Control.

6) Compatibilitatea
Am fost foarte placut surprins sa observ ca nu am avut nici o problema de compatibilitate intre cele doua sisteme. Ba mai mult pentru varianta finala de Seven exista diverse metode implementate pentru a asigura compatibilitatea chiar si cu programe care nu functionau pe Vista. Iar daca cumva aveti probleme, optiunea de “Run in compatibility mode” chiar functioneaza foarte bine, si veti putea instala orice driver care mergea pe Vista.

7) Bara de start
Iar ca ultima diferenta si probabil prima pe care o veti observa este bara de start. Ideea celor de la MS a fost sa creasca accesibilitatea si sa micsoreze numarul de click-uri pe care cineva le are de facut pentru a accesa ceva. Desi desgin-ul este foarte dragut si atragator, nu se poate spune ca cei de la Microsoft si-au atins cu adevarat scopul. In cateva situatii specifice ( exemplu cel mai bun e chiar cel dat in demonstratia de la MS, si anume multiple documente asemanatoare din care utilizatorul trebuia sa-l gaseasca pe cel corect ) functioneaza foarte bine, pentru celelalte insa, nu exista nici o imbunatatire. Dar chiar si asa trebuie sa acceptam ca design-ul ne place mult.

Cam atat. Precum am spus nu am incercat catusi de putin sa inglobez toate modificarile ( nici nu as putea spune ca am inceput) ci doar sa mentionez acele cateva lucruri care se vor observa imediat la noul sistem.