digsby logo, alternativa la yahoo messenger

V-ati plictisit de Yahoo Messenger? De cele 3 culori si jumatate de tema care va sunt accesibile cu acel program si doriti altceva? Sau poate folositi mai multe programe de “instant messaging” precum MSN, Jabber etc si a-ti dori sa le aveti pe toate intr-unul singur.

Noi va prezentam Digsby, un program de IM inlocuitor foarte bun pentru clasicul Y! Messenger dar nu numai. Digsby suporta AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, si Jabber agregand fiecare cont intr-o singura lista de contacte si ruleaza atat pe Windows cat si pe OS X  si Linux. Dar haideti sa prezentam lucrurile pe rand.

Design:

Digsby arata cum v-ati astepta sa arate orice client de IM. O lista de contacte diferentiate de disponibilitatea fiecaruia ( available, away, idle), serviciul folosit, ( Yahoo, Msn etc) si poza. De asemenea grupurile, si prezenta pe net mai impart lista in cateva segmente.

Serviciul poate fi personalizat intr-o masura destul de mare, atat fereastra principala cat si cele de discutii. Si ca veni vorba de acestea pot fi fie clasice ( o fereastra pentru fiecare conversatie) sau tabbed ( in cadrul aceleiasi ferestre un tab pentru fiecare conversatie).
Exista si un mod mixt in care puteti dumneavoastra scoate un tab cu mouse-ul, acesta devenind o fereastra independenta in care apoi puteti aduce alte tab-uri. Feature foarte util pentru a organiza discutiile pe subiecte, dar si pentru a salva spatiu in special pe ecrane mici de genul netbook.

Notificatiile pot fi setate sa apara cam in orice parte a ecranului doriti si sunt reprezentate de o mica fereastra  pop-up. Aceasta poate arata mesajul primit sau subiectul mail-ului primit. Au ceva special aceste ferestre mici dar vom vorbi despre asta la functionalitate.

Nu in ultimul rand in bara cu ceasul, volumul, bateria etc de la Windows puteti seta sa apara cateva iconite diferite pentru conturi de mail sau de social networks precum Twitter sau Facebook. Acestea iti arata cate mesaje necitite ai, si dand click pe ele poti ajunge direct in unele locatii ( in browser) precum Inbox/Compose pentru mail, Timeline la Twitter, etc.

Functionalitate

Majoritatea programelor alternative au probleme cu  functionalitatea sau mai exact cu lispa acesteia. Suntem fericiti sa afirmam ca Digsby nu are astfel de probleme, iar cele cateva elemente care lipsesc sunt minore in comparatie cu beneficiile oferite.

In primul rand integrarea cu toate acele servicii diverse va scape de cele 3-4 programe pe care ar trebui sa le rulati pentru a comunica cu toate contactele voastre. Iar pentru cei mai pretentiosi sa stiti ca puteti chiar folosi smiley-urile native de la acele servicii printr-o setare simpla ( am avut o dezbatere cu ceilalti editori pe aceasta tema).

Transferul de fisiere, probabil cel mai important feature dupa chat-ul propriu-zis merge fara absolut nici o problema inclusiv cand persoana cu care comunicati foloseste alt program. Exista un bug pe care l-am intalnit si pe Yahoo si pe MSN cand trimiteti un fisier care este deja deschis aveti sansa sa blocati programul. Nu multa lume il intalneste dar este foarte enervant daca sunteti printre acei cativa. Mentionez ca nu am intalnit nici o astfel de problema cu Digsby.

Webcam/Audio – Digsby foloseste TokBox pentru acest serviciu. Se integreaza foarte bine cand ambele persoane folosesc Digsby. Cand sunt programe diferite inca functioneaza dar exista cateva probleme. Serviciul poate fi pornit numai de cel care foloseste Digsby. Daca da cineva de pe Yahoo “invite to view webcam” nu se intampla nimic. De asemenea persoana care foloseste alt serviciu va primi un link catre tokbox pe care il deschide in browser si prin acesta poate comunica. De mentionat aici: calitatea pentru webcam oferita de TokBox este usor comparabila cu a oricarui alt serviciu iar calitatea audio ( cand am testat noi) a fost chiar superioara Skype-ului.

Iconitele din bara pentru e-mail ni se par extraordinar de utile. Printr-un click puteti vedea, fara sa deschideti browser-ul, toate mesajele necitite si le puteti sterge sau trimite catre spam. Daca doriti sa le cititi cu un simplu click se deschide browser-ul, sunteti logat si ajungeti direct la mesaj. La fel si pentru Twitter si Facebook.

Notificarile, in afara de a afisa mesajul primit va permit si sa raspundeti la el prin intermediul acelei ferestre mici fara sa mai deschideti fereastra principala, ceea ce ajuta in domeniul productivitatii ..sau pur si simplu daca trebuie sa raspundeti monosilabic.

Odata ce ati instalat programul pe un calculator, acesta va sincroniza ceea mai mare parte a setarilor pe orice alta instalare daca folositi acelasi cont.

In sfarsit, programelul este foarte ergonomic. Foloseste aproximativ jumatate din resursele folosite de alte servicii de acest gen ceea ce il face deosebit de fiabil pentru calculatoare mai slabe sau ultraportabile.

Dezavantaje

Desigur exista si dezavantaje cu acest programel dar nu sunt majore.

In primul rand servicii precum Photoshare de pe Yahoo sau jocurile nu merg. Si ca veni vorba de Yahoo nici BUZZ nu exista. Desigur exista notificari audio pentru diverse situatii dar atat. Mai e acel dezavantaj legat de audio/video chat ca acesta trebuie pornit de utilizatorul Digsby dar e departe de a fi o problema reala.

Ce regretam este ca nu exista o integrare cu Skype dar aceasta este datorita celor de la Skype nu a programatorilor Digsby. De asemenea ne pare rau ca momentan nu exista o versiune mobile dar cel mai probabil se va rezolva cu timpul.

O ultima mica dezamagire este ca desi programul este foarte personalizabil pagina oficiala de teme a fost desfiintata de acum cateva versiuni si au ramas putine pe net. Preferata noastra momentan este creata chiar de un roman si o gasiti aici.

Concluzie

Cam acesta este Digsby, cu bune si cu rele. Noi il recomandam cu caldura tuturor si mentionam ca toata echipa este foarte multumita de el si dupa o perioada mai lunga de utilizare. Pentru cei interesati programul poate fi descarcat de aici.

Poze

Pentru multe poze care scot in evidenta toate punctele bune ale programului vizitati sectiunea oficiala care ne-a placut atat de mult incat am decis ca nu are rost sa  fim redundanti.