Deoarece acest site nu este dedicat exclusiv pasionatilor sau veteranilor in ale tehnologiei, ci si incepatorilor am decis sa prezentam pe scurt cate ceva despre imaginile virtuale. Acest format, sub diverse extensii se gaseste astazi aproape la fiecare pas asa ca ar fi bine sa stim cum se lucreaza cu el.

Ce sunt imaginile virtuale?

Esti evident ca nu ne referim la poze, ci la imagini ale unor sisteme/aparate. Imaginile virtuale reprezinta, in definitia lor originala, o copie bit cu bit a unui mediu de stocare. Fiecare bit de pe mediul original este copiat, inclusiv spatiul liber, in asa fel incat imaginea pastreaza nu numai fisierele  dar si structura mediului original. Astfel de imagini se pot face dupa aproape orice mediu, dar cele mai intalnite sunt cele dupa hard disk-uri ca back-up ( imagini de sistem)  si cele de pe cd/dvd/bd-uri, numite discuri virtuale.

La inceput imaginile se foloseau pentru copii si back up-uri de dischete unde structura originala era foarte importanta. Ulterior insa au inceput sa fie folosite pentru discuri de muzica sau jocuri. Astazi le intalnim la tot pasul; cei de pe Mac isi primesc majoritatea programelor in aceasta forma sub extensie .dmg si toti cei care descarca diverse programe de pe internet sunt deja obisnuiti cu ele.

Imaginile virtuale sunt bune si pentru a evita uzarea discurilor fizice, sau pentru a tine la indemana anumite discuri folosite des. La fel mai sunt folosite si pentru a instala imagini de sistem pe multiple calculatoare fara a mai trebui sa instalam pe rand fiecare program.

Cum utilizam niste imagini virtuale ?

Desi sistemele moderne de operare incep sa suporte nativ unele imagini, in majoritatea cazurilor avem nevoie de un program care sa “monteze” imaginea pentru a putea fi vazuta ca atare de calculator. Cel mai popular astfel de program este Daemon Tools Lite: un program mic, usor de folosit si gratis, care suporta o multime de formate. Tot ce trebuie sa facem este sa folosim unul dintre aceste programe si sa “montam” imaginea, apoi calculatorul o va vedea ca pe un disc obisnuit.

Formate si programe

Majoritatea formatelor apartin diferitelor firme care de cele mai multe ori fac singurul program capabil sa le deschida. Exceptie de la aceasta regula este .iso care practic poate fi deschis cu orice program ( inclusiv winrar intr-o oarecare masura). Iar Daemon Tools Lite deschide majoritatea formatelor dar iata unele specifice : .dmg este specific mac-urilor si poate fi deschis numai pe ele, sau pe sisteme linux, sau folosind programe precum TransMac.  .nrg apartine Nero si poate fi deschis cu Nero Image Utility. .uif este formatul standard pentru MagicISO. .cue nu este format de imagine dar poate fi montat daca vine si cu un fisier binar (.bin) corespunzator.