Versiunea numarul 4 a Unity vine cu update-uri importante pentru dezvoltatorii de jocuri pe telefoane mobile si tablete si a celor ce vor sa isi porteze jocurile pe Linux.

Folosit, in mare parte, de studiourile indie pentru jocuri in browser si pe smartphone-uri, Unity Engine incepe sa construiasca un set de feature-uri asemanatoare dezvoltarii de titluri foarte populare si scumpe: suporta shader 5.0, se pot folosi API-urile DirectX 11, tessellation si normalmaps.

Noua componenta de animatie, numita Mecanim, aduce mai multe proprietati, optiuni si o miscare naturala a personajelor, cu posibilitatea de a importa alte asset-urile din 3DMax, Maya precum si motion capture. Spatiul de lucru a fost si el refacut pentru ca, la fel ca la Unreal Engine 3, nu era prea user friendly. Acum avem categorii pentru asset-uri, search, shortcut-uri, icon view pentru asset-uri si putem edita si testa jocul in acelasi timp – in principiu sunt acelasi imbunatatiri de design al spatiului de lucru din Unreal Engine 4.

Cel mai important feature, dupa parerea mea, este portarea jocurilor pe Linux, platforma care pana acum nu a avut parte decat de jocuri indie, iar in ultimul timp lucrurile par sa evolueze spre mai bine datorita succesului Ubuntu Software Center, seria de promotii  Humble Indie Bundle, unde plateai cat vroiai pentru 5 jocuri indiesi faptul ca Valve aduc Steam pe Linux odata cu Left 4 Dead.

In cazul Humble Indie Bundle datele arata ca utilizatorii Linux au platit in medie $12.50, mai mult decat utilizatorii Windows ($7.97) si Mac ($9.99) si ca aproximativ 15% din totalul vazarilor au fost utilizatori Linux. Un lucru e clar: exista lume care vrea sa se joace pe Linux si e dispusa sa plateasca pentru jocuri, trebuie doar sa fie dezvoltatori dispusi sa porteze sau/si sa faca jocuri pentru aceasta platforma.

Pana acum daca vroiai un joc in browser, utilizatorii trebuiau sa instaleze Unity Web Player pentru a se juca ceva facut in Unity, insa pentru ca majoritatea PC-urilor au instalat Adobe Flash, in Unity 4 jocurile se pot publica si in Flash.

Unity Engine 4 se poate precomanda de acum si puteti beneficia de acces in beta plus $200 pe care ii puteti cheltui pe alte licente sau in Asset Store.

Exista si o varinata gratis a lui Unity unde exista deja integrat un joc si unde va puteti jucat cu proprietatile si asset-urile pentru a invata una alta despre game design.