Recent mi s-a readus la cunostinta acest sfat foarte important despre care nu cred ca am scris pe site si vreau sa-l impartasesc cu toata lumea.

Indiferent de sistemul de operare folosit, aveti 3 optiuni la dispozitie pentru a inceta lucrul pe el:

– il puteti inchide complet printr-o comanda tip shutdown
– il puteti pune in modul sleep: in acest mod majoritatea componentelor sunt oprite si nu mai primesc curent cu cateva exceptii
– il puteti pune in hibernare: o combinatie intre shutdown si sleep: toate datele curente sunt salvate pe disk apoi se inchide

Si acum, revenind la ideea principala a articolului: nu este bine sa puneti laptop-ul in sleep mode iar apoi sa-l transportati in diverse locuri. De ce? Simplu. Harddisk-ul (sau “diskul dur” cu mai este tradus in diferite carti scrise in limba romana) nu este inchis total si atunci el poate fi afectat de socurile la care este supus in timpul transportului. Astfel, sunt sanse mari ca dupa o perioada hdd-ul sa nu mai functioneze cum trebuie si sa necesite reparatii sau inlocuire.

Asadar, oameni buni, daca aveti de gand sa folositi laptop-ul peste cateva ore timp in care veti face un drum, cel mai bine ar fi sa-l inchideti sau sa-l puneti in hibernare.

O mica observatie totusi: acest sfat este valabil numai pentru laptop-urile echipate cu hdd clasic. Cei care au SSD-uri nu trebuie sa isi faca griji deoarece nu exista parti mecanice.