Chris Jones – VP Live Engineering la Microsoft – tocmai a publicat un articol interesant pe blogul echipei Windows. In el aflam informatii foarte interesante despre serviciile Live care vor fi integrate in noul sistem de operare.

Skydrive

Stiam ca Skydrive va fi o parte importanta din noul sistem si ca va fi unul dintre elementele unificatoare in tot ecosistemul Microsoft, fiind prezent atat pe PC-uri cat si pe tablete si telefoane. Odata cu noua sa interfata HTML 5 lansata acum ceva timp se pare ca Skydrive-ul va fi prezent printre aplicatiile Metro.

In clipul de mai jos putem vedea cum acesta este folosit pentru a accesa pozele din cloud si a le trimite cuiva. Interfata este foarte asemanatoare cu cea HTML 5 din acest moment. Interesant este insa cum integreaza cu functia de Share, globala in Windows 8 si cum interactiunile intre aplicatii si sistem si fluxul muncii este foarte fluid.

Dar ceea ce este cel mai interesant este faptul ca Microsoft a facut publice niste API-uri care permit dezvolatorilor de aplicatii sa integreze functionalitatea Skydrive direct in produsele lor. Iar asta inseamna ca dintr-un “hard disk in cer” Skydrive-ul poate deveni mediul de sincronizare si stocare intre aplicatiile folosite pe telefon, pe tableta si cele de pe PC.

Mail, Calendar, Photos, People, Messaging

Toate acestea vor functiona exact ca pe Windows Phone. Microsoft a facut un pas bun si a integrat in Windows 8 ideile excelente din sistemul lor pentru telefoane. Astfel toate aceste aplicatii sunt create special pentru interfata Metro, optimizate pentru touchscreen si fiecare este o parte integranta din sistem.

Aplicatia de Mail poate reuni multiple adrese si conturi si desi nu are nici pe departe atatea posibilitati ca Outlook-ul, interfata ei curata si simpla aduce un beneficiu evident. In plus fanii seriosi se vor putea bucura si de Outlook caci doar e Windows complet insa sincronizarea intre acestea doua va fi interesanta.

Calendarul este foarte simplu si nu putem spune prea multe despre el. Evident poate sincroniza cu alte calendare inclusiv cu ale prietenilor si colegilor de munca.

Photos, adica aplicatia de poze reuneste albumele tale atat de pe calculator utilizat, cat si de pe cele din Homegroup, din Skydrive si de pe alte retele sociale populare precum Facebook si Flickr – cam ceea ce face si aplicatia de poze de pe telefon. Iar in filmulet putem vedea inca o data functionalitatea “charm”-urilor si cat de usor poti impartasii cu altcineva.

People este o aplicatie tip agenda. Si, ca pe Windows Phone, ea reuneste atat informatiile introduse manual despre fiecare persoana cat si conturile lor de Live, Facebook, Twitter si Linkedin. Astfel cand esti interesant de o persoana din agenda ai la indemana toate informatiile pe care le detii si toate modurile de a comunica cu respectiva persoana.

Messaging – aceasta este o aplicatie de mesagerie. Sau, mai bine spus, este o aplicatie care reuneste un numar mare de protocoale de mesagerie. Prin intermediul ei reunesti toate mesajele pe care le primesti atat pe Live cat si pe Facebook sau alte servicii populare. Banuiam de mult timp ca Windows 8 va avea functionalitate de SMS incorporata in sistem, iar acum cateva zile aparusera o serie de dovezi noi. Insa acum avem dovada concludenta, in filmuletul de mai jos explicandu-ni-se ca daca persoana cautata nu este disponibila pe nici un serviciu social atunci sistemul ii va trimite mesajul sub forma de SMS. Este foarte interesant de vazut daca aceasta functionalitate va fi limitata la tabletele 3G sau o vom vedea si pe alte sisteme.

Live Connect

Precum am mentionat anterior aspectul cel mai interesant din toate acestea este aparitia API-urilor publice in asa fel incat dezvoltatorii sa poata integra in aplicatiile lor functionalitati Live. Inafara de Skydrive, mai exista API-uri pentru Live, Messenger si Hotmail. Precum s-a mentionat de multe ori sucessul unei platforme depinde de ce aplicatii creaza dezvoltatorii iar acum Microsoft le-a dat niste unelte foarte interesante.

Si evident ca lucrurile nu se incheie aici. Ramane de aflat ce e nou cu Live Essentials, iar Chris Jones ne anunta ca mai sunt multe lucruri noi de vazut chiar si legat de serviciile de mai sus.