Ce este?

Prezi este o aplicatie care iti permite sa construiesti prezentari, atat prin aplicatia dedicata, cat si printr-o interfata online. Prezi reprezinta o alternativa la eternul PowerPoint™ si se diferentiaza de acesta prin faptul ca are o abordare non-liniara in creerea unei prezentari.

Ce inseamna asta ?

Simplu. O prezentare PowerPoint este o succesiune de slideuri, legate intre ele cu animatii. Si, sa recunoastem, o prezentare PowerPoint nu este o placere nici de creat, nici de urmarit. Desi este un leac bun pentru insomnie in ambele instante.

Prezi se prezinta ca o plansa, teoretic infinita, unde iti poti imprastia ideile pe care vrei sa le prezinti. Apoi, vei programa ecranul sa treaca de la o idee la alta, prin translatie, rotatie, si zoom, a la Google Earth. Poti avea imagini in interiorul altor imagini, sau cuvinte mici ascunse in alte cuvinte, intr-un stil care l-ar face pe Leo DeCaprio din Inception sa o ia razna.

Executata bine, o prezentare Prezi arata spectaculos. Site-ul lor este destul de marinimos incat sa aibe o galerie aici.  Prezi este ca un cinematograf 3D, in timp ce PowerPoint este un televizor Diamant cu tub, care nu prinde semnalul prea bine.

Cum arata?

Excelent. Fiind bazat pe Flash, Prezi se bucura de grafica vectorizata adica permite zoom infinit pe text sau formele din program fara deteriorarea detaliilor. Acest lucru insa nu se va extinde la poze, evident, sau la filmuletele pe care le adaugam noi.

Selectia de forme sau de imagini pentru fundalul plansei este oarecum limitata, dar rare vor fi instantele in care vom avea nevoie de altceva decat ce avem. Aplicatia suporta atat poze cat si filmulete pe care le puteti incarca de pe PC sau vor cere un URL, si implicit, vor evidentia dependenta de o conexune la internet.

Cum se misca?

Surprinzator de rapid, poti sa incarci plansa cu destul de multe iar interfata nu isi pierde din viteza. Interfata online iti salveaza proiectul pe serverul Prezi. Frecventa salvarilor este mare, nu vei pierde nimic daca se impiedica pisica de cablul de la net.

O alta calitate a interfatei online este posibilitatea de a invita pe cineva sa ti vada prezentarea, sau, si mai util, sa lucreze cu tine sa o construiasca. Poti colabora cu cineva in timp real; persoana invitata are acces complet la uneltele de editare (dupa ce se inregistreaza pe site, evident) Poti chiar sa vezi unde pe plansa se uita acea persoana, lucru reprezentat de un omulet, plutitor, galben.

 

Cat costa?

Programul vine in trei versiuni.

Varianta gratuita este, de fapt, un trial de 30 de zile. Aceasta va da un demo substantial, dar va face dependenti de internet, va limiteaza editarea din aplicatia offline Prezi si, bineinteles, prezentarile vor fi ornamentate cu logo-ul Prezi.

Celelalte variante aduc mai multe feature-uri, expuse in imagine. Sistemul de plati este anual. In perspectiva noastra acesta este un mare pacat, iar un abonament lunar ar fi fost mult mai potrivit, intrucat aplicatia este foarte atractiva dar nu o foloseste nimeni constant.

Preturi Prezi

Nu in ultimul rand exista si versiuni mobile gratuite pentru iOS si Android, dar acestea nu permit decat vizualizarea prezentarilor nu si editarea lor.

Pentru cei interesati acesta este site-ul lor. Suntem curiosi daca va place la fel de mult ca noua asa ca asteptam comentariile voastre mai jos.

Desi articolul apare sub numele meu el este scris in original de Ovidiu Cristian Cotirta caruia ii multumim si-l asteptam in viitoare colaborari.