Deși mulți utilizatori de Linux caută mereu soluții mai bune pentru rularea anumitor programe pentru Windows în sistemul lor de operare, fără să recurgă la dual-boot, eu am decis să scriu despre operația opusă: Aplicații Linux care să fie rulate în Windows. Iar aceasta este o soluție care nu necesită folosirea unui Live CD, instalarea linux-ului pe o altă partiție sau hdd sau instalarea unei mașini virtuale.

Soluția se numește andLinux. Ea este, de fapt, o ediție întreagă de Ubuntu, cu versiunea KDE pentru ca utilizatorii de Windows să se descurce mai ușor. Se poate instala pe orice versiune de Windows de la 2000 pînă la 7 dar numai pe 32-biți.

Este recomandată alocarea unei memorii cât mai mari: 512 MB sau poate chiar 1GB. După instalare și restart, va apărea o nouă iconiță în taskbar, lângă ceas iar acela va fi practic meniul principal. Sunt câteva programe instalate standard dar majoritatea necesită downloadare și instalare prin Synaptic. Pentru cei care nu se descurcă deloc cu Linux-ul, instalarea lui andLinux nu e chiar recomandată pentru că necesită un minim de cunoștinte.

Care este avantajul?

În primul rând, utilizatorul poate beneficia de anumite programe care rulau exclusiv în Linux fără mari bătăi de cap. În plus, programele nu lucrează independent astfel că se poate, de exemplu, copia un text din Microsoft Word și introdus în browser-ul Konqueror.

Dar dezavantaje?

Problemele intervin la nivelul driverelor. În plus, proiectul nu are parte de o activitate prea mare, din 22 Mai 2009 când a apărut ultimul beta nu s-a mai auzit nimic de el. În plus, marea majoritate preferă GNOME iar alegerea KDE-ului versiunea 4 s-ar putea să nu fie pe placul multora.

Concluzia?

Target-ul acestui program este unul destul de ciudat. Nu poate fi recomandat începătorilor care nu au folosit niciodată Linux deoarece necesită totuși niste cunoștințe de bază legate de cum functionează lucrurile în Linux. Cei care s-au aventurat deja în Linux și cunosc suficiente, pot face ușor o instalare separată a OS-ului și rezolvă problema total. Practic, din punctul meu de vedere, programul este foarte util persoanelor care acasă folosesc Linux-ul iar la servici Windows-ul – astfel ei pot continua să folosească programele cu care sunt obișnuiți chiar și la servici.