Am fost ieri in Mall Baneasa din Bucuresti unde caravana Samsung Experience Tour a parcat pentru 2 zile. Inafara de electrocasnice si televizoare 3D de calitate mai degraba indoielnica curiosii au putut vedea si testa pentru prima data in Romania noul Galaxy Tab. Acesta este o tableta de 7 inchi de la Samsung care promite ca va fi un competitor real ( singurul momentan) pentru iPad. Am testat si noi produsul si trebuie sa recunoastem ca am ramas destul de impresionati.

Galaxy Tab vine cu specificatii cel putin competitive daca nu cu adevarat impresionante. Ruland Android 2.2 cu tot ceea ce tine de acesta noua tableta se mandreste cu un procesor Cortex A8 @ 1GHz, 444 MB RAM ( atat am vazut noi intr-un program, mai probabil este 512 ) 16/32 GB memorie interna, slot SD care suporta pana la 32GB memorie externa, camera foto de 3mpx pe spate + blit, camera foto de 1.3 mpx pe fata pentru conferinte video, un ecran de 7 inchi TFT LCD la 1024×600 px, Wi-fi si Bluetooth pentru conectivitate si un intreg areal de senzori de unde nu lipsesc accelerometrul si senzorul de lumina. De asemenea suporta Flash cand navigati pe internet si redare video HD. Iar daca cumparati varianta 3G tableta poate fi folosita ca telefon. Acestea sunt puse in functiune de o baterie de 4000 mAh care rezista la aproximativ 7 ore de redare video continua. Toate acestea cantarind numai 380 de grame.

In mainile noastre tableta s-a simtit foarte usoara dar solida. Nu am avut nici un moment impresia ca tineam plastic ieftin care se va sparge la primul impact ( impresie pe care din pacate am avut-o de mai multe ori cu varul indepartat telefonul Galaxy S). In alte cuvinte compact si solid. Timpul de raspuns la comenzi este foarte bun in mod normal dar creste foarte mult in momentul cand folosesti ceva bazat pe Flash. Tastatura lasa oarecum de dorit din perspectiva noastra, ca majoritatea tastaturilor virtuale , fiind prea mare pentru a scrie repede cu doua degete dar mult prea mica pentru a folosi ambele maini. Desigur aici intervin impresiile fiecaruia si mai ales obisnuinta de a scrie pe diverse aparate.  Ecranul nu dezamageste dar cum in acest moment toata lumea incearca sa inghesuie cat mai multi pixeli intr-un spatiu cat mai mic suntem obisnuiti cu o calitate superioara iar cinicii ( noi ) vor putea observa pixeli si artefacte in unele instante.

In domeniul aplicatiilor Galaxy Tab-ul sta bine. Inafara de aplicatiile native create direct de Samsung si care se integreaza perfect utilizatorii tabletei vor avea acces si la Android Marketplace cu toate aplicatiile de acolo. O problema aparte in acest moment o reprezinta un numar de aplicatii care desi ar trebui totusi nu se vad full screen pe tableta deoarece ele au fost facute pentru ecranul telefoanelor. Astfel un jurul aplicatiei care are o anumita rezolutie se vad zone negre.

Pretul tabletei este comparabil cu cel al iPad-ului incepand de la 700 de euro fara contract. Desigur iPad-ul este mai mare cu peste 2 inchi, dar in acelasi timp sufera grav in domeniul functionalitatii, cel putin momentan. Si sa nu uitam ca Galaxy Tab-ul va putea fi folosit si ca telefon daca il cumparati cu contract. Lansarea impreuna cu operatorii de telefonie va fi la sfarsitul lunii si abia atunci vom vedea ofertele pe care ni le fac acestia.

In final va lasam cu cateva poze dar suntem foarte curiosi de opinia voastra despre aceasta tableta. Va fi intradevar un iPad killer? Vor reusi sa vanda 10 milioane de exemplare precum se laudau? Nu ezitati sa lasati un comentariu.

Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab in RomaniaSamsung Galaxy Tab in Romania