De ceva timp lucrez cu W2k8 R2 (WIndows Server 2008; R2 vine de la kernelul 6.1 care este de Windows 7) si de curand am testat si noul Windows Server 2012 care aduce cateva lucruri schimbate (da, este si Metro), unul din ele este mediul cloud, strategie cu care Microsoft vrea sa intre si pe smartphone-uri si tablete cu serviciul SkyDrive.

Daca sunteti curiosi il puteti testa si voi insa va voi spune, pe scurt, schimbarile majore.

  • Un nou sistem de fisiere numit ReFS (Resilient File System) si un management al cluster-elor mai bun va duce la mai putine erori fatale. Nu m-as baza pe asta decat dupa cateva update-uri majore sau un SP1.
  • Kernel Debugging Over Network– Pe server 2008 operariunea asta se facea prin cablu serial, USB, Firewire sau USB si puneau cateva probleme: conectivitate era slaba si  un port firewire era mai rar pe servere. Metoda prin retea este mult mai rapida si flexibila si timp petrecut mai putin in setup si debugging.
  • Imbunatatiri pe partea de recuparare a datelor in caz de dezastru si Hyper-V
  • Virtual Desktop Infrastructure– posibilitatea de a lucra de la distanta cu fisiere securizate de pe PC, laptop, PDA, dispozitive mobile si multi-touch
  • Cloud OS– integrare cu Windows Azure pentru software deployment si software management in cloud, servere locale sau cloud hibrid.
  • Poate fi folosit de companiile mici si mijlocii. Am observat ca aceste 2 tipuri de companii (chiar si in facultati) folosesc Linux sau Mac mini cu OS X Server care sunt ok, insa acum si optiunea Windows Server 2012 care are un Active Directory mult mai bun.

Nu m-as grabi sa implementez Windows 2012 prea curand, insa aduce un set de feature-uri foarte importante pentru toate tipurile de business si tehnologii. Vom vedea cu ce vine competitorul lor, VMware.